Džeko u intervjuu za Romu: Debija za BiH se najviše sjećam, Ramos je najteži protivnik

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač Rome Edin Džeko za klupsku stranicu rimskog kluba je kazao da se od svih mečeva koje je odigrao u karijeri najviše sjeća debija za BiH te da je Sergio Ramos najteži protivnik s kojim se susreo.

Na zvaničnoj stranici Rome ističu da je 30-godišnji Džeko ostvario uspješnu karijeru u evropskom fudbalu pri čemu je osvajao nacionalne titule sa Wolfsburgom i Manchester Cityjem. Karijeru je počeo u Željezničaru prije nego je izgradio ime odlaskom u češke Teplice.

U svojoj drugoj sezoni za Romu postigao je 10 golova u 11 kola Serije A i prvi je strijelac lige zajedno sa napadačom Intera Maurom Icardijem. Džeko je za zvaničnu stranicu Rome odgovorio na 10 pitanja.

Fudbalski idol?

“Kada sam odrastao to je bio Andriy Shevchenko. Mnogo sam gledao utakmice Serije A, jer je u to vrijeme Serija A bila najbolja liga, a on je za mene bio najbolji napadač. Sjećam se njegovih utakmica za Milan, naravno, ali također se sjećam i utakmica za Dinamo Kijev. Sjećam se njegovog hat-tricka protiv Barcelone na Nou Campu. To je vjerovatno prva utakmica kada sam ga vidio. Za mene je on bio broj 1 igrač.”

Da li si trenirao drugi sport?

Igrao sam košarku u školi, za školski tim. Bavio sam se atletikom. Trčao sam na 1000 metara i slično, ali fudbal je uvijek bio na prvom mjestu za mene. To je bilo uvijek ono što sam želio raditi. Ali, moram reći, kada se sjećam perioda u školi, najviše sam igrao košarku nakon škole. Mnogo sam gledao NBA utakmice i naravno košarkaški tim Bosne i Hercegovine.”

Koju si poziciju igrao kao dijete?

“Kada sam počeo igrati, igrao sam na desnom krilu. Ali, uvijek sam postizao golove dok sam bio malen i bilo je čudno što sam počeo na krilu. U jednom trenutku odlučili su staviti me naprijed i postigao sam mnogo golova. Igrao sam za Željezničar tokom juniorske karijere. Počeo sam trenirati sa 10 godina. Kada je završio rat u Bosni, otac me odveo u Željezničar, bilo je to teško vrijeme, ali počeo sam igrati tada i vidite gdje sam sada, 20 godina kasnije.”

Kakva imate sjećanja na vaš prvi profesionalni meč?

“Ne mogu se sjetiti prve utakmice za klub. Mislim da je bilo u gostima i da smo gubili sa 2:1. I trener me uveo zadnjih 10 minuta i rekao mi da postignem dva gola. Nažalost nisam i izgubili smo, ali mislim da je to bio moj prvi meč.”

Koje se utakmice najviše sjećaš?

“To je vjerovatno moja prva utakmica za Bosnu. To je bilo 2007. godine, igrali smo protiv Turske kod kuće i počeo sam od početka svoj prvi meč za nacionalni tim. Gubili smo sa 2:1 i postigao sam gol u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena. Postigao sam lijep gol, moj prvi za reprezentaciju i pobijedili smo sa 3:2. To je vjerovatno utakmica koju nikada neću zaboraviti.”

Ko je najteži igrač protiv kojeg si igrao u karijeri?

“To je teško reći. Igrao sam protiv mnogo dobrih odbrambenih igrača i nekada je mnogo teže igrati protiv manjih timova i protiv odbrambenih igrača koji nisu popularni kao ostali odbrambeni igrači. Tako da ne znam ko je najteži. Ako bih morao odabrati jednog, onda bih vjerovatno rekao Sergio Ramos. Igrao sam protiv njega puno puta za Manchester City, Romu i za reprezentaciju. On je definitivno najbolji protiv kojeg sam igrao.”

Najbolji igrač s kojim si igrao?

“Još jedno teško pitanje. Igrao sam sa mnogo dobrih igrača, ali vjerovatno najbolji igrač s kojim sam igrao je David Silva. Zvao sam ga ‘mali mađioničar’, jer je briljantan sa svojim nogama, mogao je primiti svaku loptu koju mu pošalješ, iskontrolisati je i dodati. Svi smo bili zadivljeni njegovom sposobnošću i tehnikom.”

Koji je tvoj najdraži stadion?

“Santiago Bernabeu je jedan od najljepših. Ima ih još mnogo, poput Nou Campa, ali nešto je posebno sa Bernabeuom. Ima historiju i način na koji je dizajniran sa visokim tribinama, tako vertikalnim, impresivno je.”

Ko je najutjecajnija osoba u tvojoj karijeri?

“To su moji roditelji. Počeo sam igrati fudbal sa 10 godina i vjerovatno malo kasno u odnosu na današnju djecu koji možda imaju pet ili šest godina i bilo je to teško vrijeme poslije rata za mene i moju porodicu. Ali, moji roditelji su me odveli u klub da počnem trenirati i od tada su uvijek bili uz mene i kada je dobro i kada je loše. Oni su osobe kojima moram zahvaliti za sve što sam uradio.”

Šta je najbolji dio jednog fudbalera?

“Za mene najbolji dio je postizanje golova. Emocija kada stavljate loptu u mrežu je nešto nevjerovatno što ne možete opisati.”

Related posts