DŽANAN MUSA: Želim i u Americi ostaviti dubok trag

Bosna i Hercegovina ima talenta svjetskog ranga. To nam je bilo jasno i ranije, a definitivnu, pa možemo reći i zvaničnu potvrdu dobili smo na Svjetskom prvenstvu do 17 godina u Španiji.

Džanan Musa dominirao je u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine na smotri najvećih planetarnih talenata osvojivši titulu najboljeg strijelca šampionata uz prosjek od 34 poena po meču, gotovo 12 više od najbližeg pratioca.

Naslov najboljeg igrača ili barem izbora u idealnu petorku izmakao mu je samo zbog odluke organizatora da u konkurenciji za izbor budu samo igrači čije su se selekcije plasirale u samu završnicu (naša selekcija zauzela je deveto mjesto).

No, 203 centimetra visoki košgeter pokazao je zašto je početkom godine privukao pažnju i velikog Majkla Džordana (Michael Jordan), legende NBA i svjetske košarke.

Vjetar u leđa

Kako je i sam Džanan najavio da poslije svog aktuelnog kluba, zagrebačke Cedevite, karijeru želi odmah nastaviti u NBA ligi, razgovor s draguljem iz Bihaća počeli smo pitanjem šta je to na čemu treba raditi da bi i u Americi, u konkurenciji najjačih igrača svijeta, bio jednako uspješan?

– Svaki sportista velikog kalibra ima najviše ciljeve, a moji su ne samo da dođem u NBA već i ostavim dubok trag.

A sigurno je da postoje stvari koje se mogu i trebaju doraditi prije Amerike, ali te stvari dolaze posljedično i do sada se i nisu mogle rješavati. S tretmanom kakav imam u Cedeviti taj napredak ne bi trebao doći u pitanje – kaže Musa za naš list.

Prvi korak već ste napravili jer su Vas američki skauti proglasili za prvo ime Svjetskog prvenstva za kadete. Je li Vas to iznenadilo ili ste očekivali da možete biti dominantni i na svjetskoj sceni kao što ste bili i na kontinentalnoj?

– Iskreno, nisam iznenađen, s obzirom na to kakve imam treninge i koliko radim. Bukvalno, svaki trening je na najvišem nivou. Naravno, takve tvrdnje imponiraju, daju vjetar u leđa i sigurno otvaraju put ka Americi.

Važna sezona

Svjetsko prvenstvo je već stvar prošlosti. Šta je to naredno što Vas očekuje kada je u pitanju bh. reprezentativna košarka?

– Nakon Svjetskog prvenstva za kadete naredna stepenica je seniorska reprezentacija, koju očekuju kvalifikacije za Eurobasket. Znači, 25. jula se priključujem seniorskoj reprezentaciji i odlazim na pripreme.

Je li postojala mogućnost da nastupite i za juniorsku selekciju, koju uskoro, također, očekuje Evropsko prvenstvo, ili bi to bilo previše?

– Zahtjev mog kluba Cedevite, kao i moj, bio je da budem uključen u dva reprezentativna takmičenja s obzirom na to da me čeka veoma važna sezona u kojoj moram biti zdrav i odmoran. Tri prvenstva u kratkom periodu su praktički neizvodiva za bilo kojeg sportistu.

U NBA najranije za dvije godine

Kada bismo mogli Musu vidjeti u NBA ligi?

Najranije za dvije godine, kada će proslaviti 19. rođendan (Džanan je rođen 8. maja 1999.) i prema NBA propisima imati pravo da se prijavi na draft koji se, tradicionalno, održava u junu, po završetku sezone.

Inače, igrači iz inozemstva automatski su u konkurenciji za draft ukoliko u godini održavanja drafta pune 22 godine.

avaz.ba

Related posts