Dudaković: Ova hapšenja su nastavak hajke na pripadnike Petog korpusa

Hapšenje Nisveta Porića i Safeta Isakovića, komandira legendarne bužimske jedinice Gazije, koja je bila u sastavu 505. viteške brdske brigade, izazvalo je nevjericu među građanima Bužima i Velike Kladuše, ali i među njihovim saborcima iz Petog korpusa Armije Republike BiH.

Nekadašnji general Petog korpusa Atif Dudaković je u razgovoru za Faktor prokomentarisao hapšenje njegovih nekadašnjih saboraca, izrazivši razočarenje zbog ovog događaja.

– Stalno je aktuelna hajka na pripadnike Petog korpusa, a ovaj slučaj je samo nastavak te hajke. Nadležni organi trebaju činjenično dokazati šta su ti ljudi uradili, gdje su uradili i da li su počinjeni neki zločini. Meni je žao svakog pripadnika Petog korpusa, a naročito onih koji su bezrezervno ugrožavali svoje živote za odbranu BiH – kazao je Dudaković za Faktor.

Podsjećamo, 505. viteška brdska brigada nosi velike zasluge za odbranu Krajine od agresorske vojske, ali i pristalica Fikreta Abdića.

– Ta jedinica, odnosno ta brigada, odigrala je veoma značajnu ulogu u odbrani našeg naroda i naše države. Dali su ogroman doprinos u borbi protiv agresora, ali i domaćih izdajnika. Treba spoznati činjenicu u kakvim smo se uvjetima mi borili sve vrijeme, pa mi teško pada kada se događaju ovakve situacije. Moramo se sada angažirati da se pomogne tim ljudima – poručio je Dudaković.

(N.P./Faktor.ba, Foto: Ivan Šebalj)

Related posts