DUDAKOVIĆ: Nakon 6. avgusta ‘95. već sam se vidio na Drini

Na današnji dan prije 21 godinu, nakon 1.201 dana agresorske opsade, neprestanog ubijanja, izgladnjivanja i granatiranja, zajedničkom akcijom pripadnika Petog korpusa Armije RBiH i hrvatske vojske u akciji „Oluja“ deblokiran je tadašnji Bihaćki okrug, današnji Unsko-sanski kanton. Tog 6. avgusta 1995. na državnoj granici, na mostu na rijeci Korani u Tržačkim Raštelima kod Cazina legendarni komandant Petog korpusa, general Atif Dudaković susreo se s hrvatskim generalom Marijanom Marekovićem.

Neviđeno junaštvo

Kako se u razgovoru za „Avaz“ prisjetio general Dudaković, dan prije historijskog susreta na Korani jedinice Petog korpusa uputile su se u susret hrvatskoj vojsci i u sadejstvu s njima oslobodile Željavu, Ličko Petrovo selo, Vaganac, Drežnik, Frkašić, Meljinovac, Preboj, Grabovac, Plitvice, Mulinje, Rakovicu… Za državu, a pogotovo narod USK, kaže Dudaković, 6. avgust je historijski dan.

– Mi se moramo sjećati ne samo dana deblokade nego 1.201 dana u okruženju, sličnog lenjingradskoj epopeji. S jedne strane bili smo suočeni s neviđenom agresijom i neimaštinom, a s druge smo pokazali junaštvo i izdržljivost, neviđene u historiji, a sve s ciljem da ne budemo poniženi, protjerani i uništeni na ovim prostorima. U čemu smo i uspjeli – kaže general Dudaković.

On ističe da je uspješnosti akciji hrvatske vojske „Oluji“ Peti korpus itekako doprinio te da se ne smije zaboraviti da su naše snage kontrolirale unsko-sansku prugu, komunikacije spajanja Banje Luke i Knina.

– I nas da nije bilo ili da su pobijedile snage Fikreta Abdića, priča o Hrvatskoj bila bi sasvim drugačija – smatra slavni general.

Podsjeća da su 5. avgusta dijelovi Petog korpusa krenuli prema sjeveru i zapadu ili jugozapadu, u cilju presijecanja komunikacije Žirovac – Dvor na Uni, djelovale su 505. i 511. brigada, a na presijecanju komunikacije Korenica – Plitvice – Slunj djelovale su 502., 501. i 517. brigada.

– U tim borbama poginulo je dosta boraca, poginuo je komandant 505. brigade Izet Nanić. I to je, nažalost, bila cijena naše borbe. Ne zaboravimo i da je u oko tri i po godine krvavog rata poginulo oko 3.000 boraca Petog korpusa. Smatram da će buduće generacije znati cijeniti žrtve za domovinu, da i mogu učiti iz vlastite lekcije i da znaju da nam niko nije donio slobodu nego mi sami – kaže Dudaković.

Zaustavljeni rat

Ipak, veliko razočarenje za “Silu nebesku“ i generala Dudakovića uslijedilo je nakon deblokade USK i početka hrvatske akcije „Maestral“ te one Petog korpusa „Sana 95“.

– Mi smo došli nadomak Banje Luke i Srbi su bili u apsolutnom rasulu. Naša organizacija i ustrojenost bili su na zavidnom nivou i ja sam sebe već vidio negdje oko Bijeljine na obali Drine, na državnoj granici. Tako da nas je iznenadilo zaustavljanje rata na takav način – ističe Dudaković.

Naglašava i da možemo reći da su s današnjim danom prije 21 godinu poražene secesionističke politike na prostoru Hrvatske i dijelu BiH, ali su ostaci te politike opstali.

– Vidimo da Šešelj i dalje djeluje, ”ravnogorci” i dalje djeluju, tako da smatram da su, dok je god tih reakcionih snaga koje se zovu četnici, mir i spokoj daleko – kaže Dudaković.

O Dodiku i Abdiću

General Dudaković kaže da je nepojmljivo da u današnjoj BiH nesmetano djeluju oni koji su rušili ili ruše državu. U tom smislu osvrnuo se na izjavu Milorada Dodika izrečenu tokom ovosedmičnog susreta s Aleksandrom Vučićem u Srbiji te na kandidaturu Fikreta Abdića, ratnog zločinca za načelnika Velike Kladuše.

– Dodik kaže da Srbi kao niko u svijetu imaju dvije države i da je jedna Srbija, a druga RS. Smatram da bi naše Ministarstvo vanjskih poslova trebalo uložiti protestnu notu Vučiću zbog antibosanskog djelovanja na teritoriju Srbije. Slična situacija u kojoj se moramo iščuđavati šta nam se to dešava nakon krvave borbe za državu i svih žrtava je i kandidatura Fikreta Abdića za načelnika Velike Kladuše. Pa, on je u toj Kladuši organizirao ratne logore u kojima nisu bili zatvarani ni Bišćani, ni Srbi, ni Hrvati, nego Kladuščani – s čuđenjem konstatira Dudaković.

avaz

Related posts