Dudaković: Hrvatima smo po potrebi saveznici, a po potrebi neprijatelji

Bivši komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković je u izjavi za Faktor kazao kako se ne opterećuje informacijama o navodnoj krivičnoj prijavi koja je podnesena protiv njega Državnom odvjetništvu Hrvatske.

Prema navodima pojedinih medija u Hrvatskoj, u krivičnoj prijavi mu se stavlja na teret učešće u uništavanju Zadra, ali i navodni ratni zločini protiv civila srpske nacionalnosti na teritoriji Hrvatske i to u mjestima Dvor na Uni, Rakovica, Plitvice i Glina.

– To je već stara priča. Mi smo njima po potrebi saveznici, a po potrebi neprijatelji. Osim toga, od tog perioda koji se spominje prošlo je 22 godine. Pitam onda šta se čekalo do sada? Kako to protumačiti? Ja se lično time ne opterećujem. Nedavno sam prošao kroz Hrvatsku. Mislim da je sve to politiziranje. Samo oni znaju zašto sada potenciraju tu priču. Možda je to zbog one grupe iz Orašja (bivši oficiri HVO-a koje je Tužilaštvo BiH optužilo za ratne zločine op.a.), jer od tada je krenula ta “halabuka“ – kazao je Dudaković za Faktor.

Prema navodima hrvatskih medija, udruženja branitelja Domovinskog rata iz BiH navodno su podnijeli veći broj krivičnih prijava Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske protiv bivših viših oficira Armije RBiH. U ovim prijavama oni se terete za ratne zločine u Hrvatskoj koje su navodno počinili kao pripadnici JNA, ili protiv Hrvata u BiH kao pripadnici Armije RBiH. S obzirom na to da DORH nije saopćio zvanične informacije o ovim prijavama u medijima se navode različite liste oficira koji se sumnjiče za ratne zločine, a njihov broj se kreće između 15 i 30.

Related posts