Državni policajci nezadovoljni visinom plata, upola manje od onih na nivou FBiH

Predstavnici sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), Granične policije BiH, Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Direkcije za koordinaciju policija tijela BiH nezadovoljni su materijalnim položajem zaposlenih u tim službama, posebno visinom primanja.

Ističu da je osnovna plaća policajca na nivou bh. od 614 KM upola manja od one koju imaju njihove kolege na federalnom, a oko 30 posto manja od zarade njihovih kolega na kantonalnim nivoima.

Stoga traže sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem da bi pokušali dogovoriti izjednačavanje koeficijenata, te traže da se usvoji poseban zakon o njihovim plaćama i naknadama.

I u UIO smatraju da su u iznosima plaća i naknada diskriminirani u odnosu na službenike sličnih službi na nivou entiteta.

“Službenici UIOBiH od 2008. godine nisu u istom položaju kao službenici sličnih službi na nivou entiteta, počevši od plaća i uslova rada”, rekao je predsjednik sindikata UIO BiH Mehmedalija Osmić.

Na konferenciji za novinare, nakon sastanka predstavnika sindikata UIOBiH, Granične policije BiH, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, rečeno je da je dogovoreno da sindikat UIOBiH pripremi nacrt sporazuma o saradnji sa Savezom sindikata Granične policije, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH radi ostvarivanja zakononskih prava zaposlenih. -Dogovorili smo se da zajednički definišemo sva pitanja državnih službenika i zaposlenih službenika agencija za provođenje zakona, te da ih uputimo predsjedavajućem Zvizdiću”, precizirao je Osmić.

I predsjednik sindikata Granične policije BiH Dragan Krvavac tvrdi da su policijski službenici na nivou BiH na samom dnu ljestvice u pogledu plaća i toplog obroka. Krvavac je dodao da se Savez sindikata Granične policije, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH ranije obraćao nadležnim u Vijeću ministara BiH sa zahtjevom za izjednačavanjem koeficijenata s određenom stručnom spremom, da se izdvoje iz zakona policijskih službenika i namještenika i da bude usvojen poseban zakon o plaćama i naknadama.

klix.ba

Related posts