Drugačija priprema, ali je okus jednako dobar: Danas pripremite burek

Iako se razlikuje od bosanskog, i ovaj burek, čiji vam recept nudimo, oduševit će vas okusom, ali i izgledom.

Potrebni sastojci: 500 g jufke za pitu.

Fil: 500 g mljevenog mesa, 250 ml paradajz-sosa, 150 g luka, 60 ml ulja, kašičica soli i bibera.

Preliv: 4 jaja, šolja grčkog jogurta, 200 ml kisele vode, 50 ml ulja, pola kašičice soli.

Postupak pripreme:

Fil: U tavi na zagrijanom ulju dinstajte sitno nasjeckan luk, dodajte mljeveno meso, začinite, sipajte paradajz-sos i kuhajte 20 minuta na laganoj vatri.
Jufke izrežite tako da budu jednakih dimenzija kao tepsija u kojoj ćete pitu peći. Tepsiju namastite. Na dno stavite tri jufke, a preko preko njih dvije kašike fila, preko fila ponovo stavite tri jufke, pa ponavljajte postupak dok ne potrošite materijal. Završite jufkama.
U posudi izmiješajte jaja, ulje, so, jogurt i kiselu vodu.
Oštrim nožem, burek isijecite na jednake kvadrate, pa ga prelijte pripremljenom smjesom. Ostavite 15 minuta da jufke upiju preliv, a potom pitu pecite 40 minuta na 200 stepeni.

Related posts