Druga strana lokalnih izbora: Raste broj Zuluma, Chelsea mu nije donio mnogo glasova

Čak trojica Zuluma su, sa tri različite stranačke liste, pridobili povjerenje glasača, pa će interese građana i porodice Zulum u Općinskom vijeću braniti SDA-ov Almir, SDP-ov Ismet i SBB-ov Mujo

Tek održani lokalni izbori, čiji se rezultati još uvijek zbrajaju, umnogome će odrediti živote građana u naredne četiri godine. Njihova važnost, međutim, ne utječe bitnije na onu drugu, smiješnu stranu izbora, kojoj se na društvenim mrežama pridaje mnogo veća pažnja u odnosu na dugoročne posljedice štrihiranih kvadratića na izbornim listićima.

Raste broj Zuluma

Više nego rezultate izbora u matičnim općinama, mnogi su pratili međustranački, ali i porodični duel u Gornjem Vakufu, u kojem su se suočila dva Šupčića, SDA-ov Nesib i SDP-ov Mesud. Povjerenje građana, ali i članova porodice Šupčić, dobio je kandidat SDA sa, prema do sada dostupnim podacima, 469 osvojenih glasova. Mesud se morao zadovoljiti sa skromna 82 glasa, pa ćemo u tamošnjem Općinskom vijeću vjerovatno gledati samo jednog Šupčića.

S druge strane, sjednice Općinskog vijeća Fojnica bit će svojevrsna okupljanja porodice Zulum. Čak trojica Zuluma su, sa tri različite stranačke liste, pridobili povjerenje glasača, pa će interese građana i porodice Zulum u Općinskom vijeću braniti SDA-ov Almir, SDP-ov Ismet i SBB-ov Mujo. Broj Zuluma u Općinskom vijeću Fojnica, s obzirom na to da smo u prošlom sazivu imali dvojicu, raste od izbora do izbora, pa nije nerealno očekivati da se za nekoliko izbornih ciklusa politička scena u Fojnici podijeli na Zulume i na ostale.

1000_1475742472zulum-izbori_31000_1475742471zulum-izbori_21000_1475742470zulum-izbori_1

Životno iskustvo će definitivno biti na strani odbornika izabranih sa liste Zavičajnih socijaldemokrata – Mile Marčeta u Skupštini općine Istočni Drvar. Žestoka borba vodila se za 11 mjesta u Skupštini, a sudeći prema do sada dostupnim podacima, kandidati spomenute liste zadobili su povjerenje nešto više od 20 posto glasača iz ove općine.

Vesela strana izbora

Asim Kumbarić iz općine Vukosavlje je na izborima 2012. godine osvojio samo 22 glasa, pa je ovaj put odlučio iskoristiti popularnog fudbalskog velikana Chelseaja, u čijem se dresu fotografirao za potrebe predizborne kampanje. Međutim, to mu je osiguralo tek sedam glasova više u odnosu na izbore održane prije četiri godine.

1000_1475742455izbori-drustvene-mreze-610216

 

Nadimak „Četnik“, koji je Milan Manojlović iz Socijalističke partije u Zvorniku kao „adut“ dodao imenu na predizbornom materijalu, očigledno nije bio dovoljan argument glasačima da štrihiraju kvadratić kraj njegovog imena, ali i kraj naziva stranke kojoj pripada.

1000_1475742467milan-manojlovic-cetnik

Uz već tradicionalno takmičenje za Miss izbora, te niz živopisnih kandidata i njihovih obećanja, period iza nas nije razočarao one koji uživaju u ovoj veselijoj strani izbora u BiH.

(N. P./Faktor.ba)

Related posts