Druga predsjednička debata u SAD-u: Clinton kritikovala Trumpa zbog muslimana

Republikanski kandidat Donald Trump koji je ovaj vikend izazvao veliki potres svojim vulgarnim izjavama o ženama rekao je u drugoj predsjedničkoj debati u nedjelju da se radilo samo o “muškim pričama iz svlačionice”.

On je uzvratio žestokim optužbama na račun bivšeg predsjednika Billa Clintona koji je, kako je rekao, bio puno gori od njega. Na početku druge debate, Clinton i Trump nasmiješili su se jedno drugom, ali nisu se tradicionalno rukovali. Kada je debata završila, stisnuli su jedno drugom ruku.

Debata je gotovo odmah na svom početku ušla u raspravu o Trumpovoj seksualnoj agresiji prema ženama. On je sebe usporedio s Billom Clintonom kazavši: “Kod mene se radi o riječima a kod njega o djelima”.

Trumpove izjave iz 2005. u kojima vulgarnim riječima hvali svoj seksualni uspjeh kod žena ovaj su vikend procurile u javnost. U video-snimci NBC-ja od prije 11 godina, Trump se hvali načinom na koji osvaja žene koje ga privlače, tehnikama bliskim seksualnom zlostavljanju. Nekoliko uglednih republikanaca nakon toga je povuklo svoju podršku Trumpu.

Clinton je sinoć rekla da želi da njena zemlja bude otvorena prema muslimanima kao i prema svima drugima, te naglasila da su Trumpove riječi o zabrani ulaska muslimanima u SAD samo dar tzv. Islamskoj državi.

Ona je kazala i da se Rusija odlučila i da želi Trumpa na mjestu predsjednika SAD-a. Trump je kazao da mu se ne sviđa sirijski predsjednik Bašar al-Asad “ali on ubija IS, zajedno s Rusijom i Iranom”.

Clinton i Trump sukobili su se i oko serije drugih pitanja poput poreza i zdravstvenog osiguranja, piše Hina. Debata je održana na način da su dio pitanja postavljali moderatori, a dio publika. Kandidati su se mogli slobodno kretati po pozornici i obraćati se direktno onima koji su postavljali pitanja.

Ova je rasprava bila možda i ključni trenutak predsjedničke kampanje 2016. jer je Trumpu bio potreban izniman vjetar u leđa ako je želio dostići Clinton koja vodi u anketama od prve debate 26. septembra. U anketi CNN-a, 54 posto gledatelja izjavilo je da je pobijedila Clinton.

(Faktor.ba)

Related posts