Dragulj pred kojim ostajete bez daha

Staklasta i prozirna površina u gornjem toku rijeke Une, plavo-zeleno-smaragdna voda.

U Bihaću je nedavno održan Sajam ekologije. Na poziv Udruženja gljivara Blagva iz Bihaća Šemsudina Bajrića, člana i predsjednika Obrtničke komore Bihać, i Mehmeda Zahića, tajnika, posjetio sam ovaj grad. Pomogao sam im 2001. u formiranju Udruženja gljivara Blagva. Sa Zijom Bradićem, također aktivistom EKOBiH iz Sarajeva, Društva za zaštitu i unapređenje životne sredine Bosne i Hercegovine bio sam gost Udruženja. Posjetili smo park prirode Nacionalni park Una.

Ljepota vodopada

Nađosmo se uz razlivenu kristalno čistu rijeku Unu, taj dragulj pred kojim čovjek ostaje bez daha. Bio sam na Štrbačkom buku prije 15 godina, ali sam ovog puta bio iznenađen jednim novim otkrićem kojim je tok rijeke Une obogaćen. Niz obalu Une izgrađeno je stepenište od hrastovine koje prati tok rijeke sve niže i niže u dužini oko petsto i više metara. Stepenice su široke i prostiru se kaskadno, podešene za sve uzraste i blagom kosinom naniže prate rijeku Unu. Uz stepenište su ugrađeni rukohvati da se sigurno možete kretati. Kako se polagano spuštate, zastajete na izgrađenim proširenjima i ne vjerujete svojim očima. Gledate staklastu i prozirnu površinu u gornjem toku rijeke, plavo-zeleno-smaragdnu vodu, kako se kreće prema manjim prelomima na tlu, da bi koji trenutak naišla velika masa vode i počela da se obrušava, stvarajući čuveni Štrbački buk.

Česti posjetioci parka prirode

Masa staklaste vode obrušava se u ponor, stvarajući koprenu pjenu i magličastu zastirku, iza koje se dižu uvis sitne čestice raspršene vode, što ovom vodopadu daje izuzetnu ljepotu. Gledao sam i slušao to prirodno čudo i bi mi žao što sam morao natrag krenuti. Shvatih da Una čovjeku daje snagu da živi i da se ponovo vrati i uživa u čarobnoj ljepotici. Ali, nije samo to što gledate i divite se tom neprocjenjivom blagu Une već gledate i doživljavate neka druga ljudska dostignuća. Najedanput vidite neke ljudske figure koje se kreću plićakom, guraju kajake i plastične čamce i obrušavaju ih niz vodopade, a zatim odmah sa kamenih izbočina skaču, čas na noge, čas na glavu.

Čista i prozirna

Srce vam jače kuca, kad malo zatim ti hrabri momci izranjaju iz hladne Une, stižu svoje čamce i uskaču u njih, hvataju vesla i sada grabe prema krajevima rijeke i čamcima obrušavaju se niz nešto niže bukove i voze virtuozno prema mirnijem toku rijeke. Veliki su redovi ljudi svih uzrasta, stanu i dive se ovim jedinstvenim prizorima koja Una stvara. Vidio sam kako neki turisti pružaju ruke na nekim dostupnim mjestima, zagrabe malo vode da osvježe ruke, piju vodu, jer je Una čista i prozirna. Uz ove nezaboravne doživljaje u Bihaću sam održao i predavanje članovima gljivarskog udruženja Blagva. (Autor je član EKOBiH iz Sarajeva)

Related posts