Dragan Mektić izričit: Šešelj ne može u BiH, ako uđe biće procesuiran

Lideru srpskih radikala ulazak u BiH je zabranio bivši visoki predstavnik u BiH Karlos Vestendorp

Piše: Jakub SALKIĆ

Vojislav Šešelj ne može ući u Bosnu i Hercegovinu, ima zabranu, ako uđe ilegalno biće procesuiran kao i svaki drugi čovjek koji uđe ilegalno, kazao je za sedmični časopis Stav ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

– Ne vidim zašto od toga praviti neku famu. Ako se pojavi ilegalno biće procesuiran kao i svaki ilegalac u skladu sa Zakonom o strancima BiH, pojasnio je Mektić.
Prema navodima Euroblica, moguće je da Šešelj dođe 12. jula u Bratunac, kako bi odao počast srpskim žrtvama.

-Sigurno je da će delegacija stranke doći. Što se tiče mog dolaska, još ćemo odlučiti o tome, jer mi je službeno zabranjen ulazak u BiH odlukom bivšeg visokog predstavnika Karlosa Vestendorpa. Međutim, mi ćemo uskoro da prekršimo tu zabranu – izjavio je Šešelj.

Lider radikala navodi da će na nekom mjestu i u određeno vrijeme on ipak preći bh. granicu i pojaviti se u manjem bh. entitetu.

-O tome nikako nećemo unaprijed obavještavati. Sigurno ću da uđem u Republiku Srpsku, a kad se tamo pojavim izbiće veliki politički skandal. Onda će teško biti da me za kratko vrijeme izbace -rekao je Šešelj ne želeći da otkriva više detalja.

Zakon o strancima propisuje da u BiH ne može ući osoba koja već ima zabranu ulaska, ukoliko pokuša, službenik na graničnom prelazu će mu izdati rješenje o odbijanju ulaska u BiH, a može biti i kažnjen novčano, u iznosu od 300 do 1.500 maraka.

Ukoliko pak uđe u BiH ilegalno, biće uhapšen i predat Službi za poslove sa strancima i vrlo brzo će biti deportovan u zemlju čiji je državljanin.

Podsjetimo Šešelju, koji je lider Srpske radiklane stranke, suđeno je u Haagu za ratne zločine protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, na koje je poticao govorima mržnje i slanjem svojih dobrovoljačkih snaga u Hrvatsku i BiH. Oslobođen je po svih devet tačaka optužnice.

(Faktor.ba/Magazin STAV)

Related posts