Dow Jones dostigao najviši nivo u istoriji

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dostigao najviši nivo u istoriji, zahvaljujući rastu cijena dionica banaka, dok je Nasdaq indeks pao jer ulagači mijenjaju pozicije nakon pobjede Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima. Dow Jones skočio je 1,17 posto, na rekordnih 18.807 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,2 posto, na 2.167 poena. Nasdaq indeks oslabio je 0,81 posto, na 5.208 bodova, prenosi SEEbiz.

Rekordni doseg Dow Jonesa zahvaljuje se skoku cijena dionica u finansijskom sektoru 3,7 posto, pri čemu je indeks tog sektora dostigao najviši nivo od finansijske krize 2008. godine. U dva dana od kada je Trump neočekivano pobijedio u trci za Bijelu kuću finansijski sektor skočio je 7,9 posto jer je Trump u predizbornoj kampanji najavljivao popuštanje restrikcija za banke. Među ostalim, opoziv Dodd-Frank zakona kojim se regulišu odnosi između banaka i potrošača, a kojemu su se banke svojevremeno protivile. “Trump je u kampanji kazao da će opozvati Dodd-Frank zakon. Uz to, kamate rastu, kao i prinosi, što sve pogoduje bankama”, kazao je direktor u firmi Greentree Brokerage Services, Warren West. Snažno su, oko dva posto, porasle i cijene dionica u industrijskom sektoru, dok su oštro pale dionice tehnoloških kompanija. Tako je cijena Apple-a pala 2,8, a Amazona 3,8 posto, pa je S&P indeks tehnološkog sektora skliznuo 1,6 posto. To je i glavni razlog pada Nasdaq indeksa u čijem je sastavu veliki broj dionica tehnoloških kompanija.

Analitičari kažu kako su se ulagači fokusirali na Trumpove političke prioritete, uključujući smanjenje poreza i veća ulaganja u infrastrukturu i odbranu, stoga rastu cijene dionica u sektorima za koje se smatra da će profitirati od Trumpove pobjede. S druge strane, u četvrtak su pale cijene dionica u komunalnom, telekomunikacionom i potrošačkom sektoru, što je posljedica rasta prinosa na obveznice jer se očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) do kraja godine. Obim trgovanja i u četvrtak je, drugi dan zaredom, bio znatno iznad prosjeka. Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo 12,3 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 7,3 milijardi.

Related posts