Dom zdravlja Bosanska Krupa: Kad se donacija pretvori u dug

Početkom februara iz Kabineta načelnika Općine Bosanska Krupa došla je informacija kako je Općina Bosanska Krupa kupila auto za Dom zdravlja Bosanska Krupa kako bi pomogla radu i lakše funkcionisanju ustanove. Istina je da je Općina 13. januara pokrenula postupak Javnih nabavki a tačnije Nabavka usluge kredita- odabir banke za kreditno zaduženje Općine Bosanska Krupa kredita u visini od 60.000 KM.

(Slika 1. Tenderska dokumentacija za konkuretski zahtjev za dostavu ponuda )

Kako budžet Općine Bosanska Krupa nije usvojen kao ni Odluka o privremenom financiranju, ova donacija ispostavila se da je noćna mora za radnike Doma zdravlja koji su ostali uskraćeni za svoje plate. Kad je ZZO USK-a prebacio sredstva za janurasku platu uposlenim u Domu zdravlja Bosanska Krupa nije isplaćena zbog prekoračenja izdavanja zelenih recepata i zbog kupnje novog automobila u visini od 60.000 KM kojeg je trebala kupiti Općina Bosanska Krupa.

(Slika 2. Vijest koja je došla iz kabineta Općine 3. februara a nalazi se i na službenoj stranici Općine Bosanska Krupa)

Prema riječima direktora Doma zdravlja Bosanska Krupa Kekić Muje januarske plate za 110 radnika neće doći u skorije vrijeme, a sredstva koja i kad se prebace od Općine će biti samo za uplatu doprinosa.

Kako je direktor Kekić izjavio, sredstva očekuje iduće sedmice, a kako neslužbeno portal saznaje do sredstava će morati još čekati jer Odluke o privremenom financiranju nema kao ni još usvojenog budžeta. Maćehinski odnos načelnika i vijeća prema ostalim ustanovama i radnicima se nastavlja, a radnici će ući u mart čekajući decembarsku platu. Za ponedjeljak je zakazan tek redovni kolegij OV, a nakon 8 dana će biti zakazana redovna sjednica OV Bosanska Krupa. Ukoliko se na redovnoj sjednici usvoji budžet ili Odluka o privremenom financiranju, sredstva će morati se čekati još sedmicu dana zbog objavljivanja u Službenim novinama, dakle polovinom mjeseca marta.

U video prilogu pogledajte i izjave direktora Kekića u Dnevniku za RTVUSK-a kao i izjavu premijera:

krupljani.ba

Related posts