Dom zdravlja Bihać obilježio Svjetski je dan mentalnog zdravlja

Deseti oktobar je Svjetski je dan mentalnog zdravlja. Kako bi skrenuli pažnju na osobe s mentalnim teškoćama, u Centru za mentalno zdravlje pri Domu zdravlja Bihać, održali su prigodna predavanja, podijelili promotivni materijal , te sa svojim korisnicima obilježili ovaj datum.

Korisnici, a ne pacijenti, termin je koji je samo jedan od načina vraćanja dostajanstvu osoba koje sa svojim zdravstvenim teškoćama najčešće bivaju stigamtizirane od svoje okoline i društva. Kolika je važnost opće edukacije stanovništva potvrđuje i mišljenje budućih zdravstvenih radnika, ali i stručnjaka koji rade s osobama koje imaju mentalne poteskoće.

Centar za mentalno zdravlje egzistira od 1998. godine. Multidisciplinarni tim koji radi s korisnicima čine psihijatar, psiholog, socijalni radnik, te medicinske sestre. Korisnici uz klasičnu psihološku pomoć imaju i okupacionu terapiju, gdje rade na izradi različitih predmeta. Uz povremene , stručnjaci ovog centra najviše rade i sa pacijentima koje imaju hronične smetnje.

Ratne i postratne traume, uz izazove modernog doba, od stresa do porodičnog okruženja, uzrok su povećanja broja onih koji traže pomoć. Procjenjuje se da je ovakvih osoba više, ali se zbog općeg stava da su psihičke smetnje sramotne mnogi oklijevaju javiti. Zato je i moto ovogodišnjeg obilježavanja ovog dana dostojanstvo u mentalnom zdravlju. – piše rtvusk.

Related posts