Dokazi o genocidu u šest bh. općina: Među njima Ključ i Sanski Most

Nekadašnji američki diplomata David Scheffer, koji je dio pravnog tima BiH u postupku revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi protiv Srbije za genocid, komentarisao je za list New York Times glavne ciljeve zahtjeva podnesenog u Hagu prije dva dana.

“Fokusirali smo se na to da dokažemo da se genocid dogodio i u napadu na šest bosanskih opština 1992. godine. U 2007. Sud je donio odluku da nema dovoljno dokaza koji upućuju na postojanje specifične namjere izvršenja genocida. Vjerujemo da sada imamo te dokaze”, rekao je Scheffer.

Vodeći advokat u pravnom timu, Phon van den Biesen, također za New York Times, kaže da su dokazi sadržani u sudskom procesu protiv Ratka Mladića, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske.

Dodaje da taj slučaj pruža kompletan uvid u rat u BiH, jer je bio uključen u sve važne događaje. Suđenje Mladiću okončano je u decembru prošle godine, a presuda se očekuje u novembru.

Mladić je optužen po 11 tačaka optužnice, među kojima su dvije za genocid.

Osim za Srebrenicu, Tužilaštvo ga tereti i za genocid u još šest bh. opština počinjen 1992. godine – u Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Bosanskohercegovački pravni tim na čelu sa Sakibom Softićem u Hagu je predao zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Kada primi aplikaciju, registar suda provjerava određene činjenice i rokove, a zatim šalje drugoj strani – Srbiji, da se izjasni o zahtjevu.

Rok za to nije određen. Moguć je i odgovor BiH, i potom zasjeda Vijeće suda koje odlučuje o dopustivosti revizije presude.

Related posts