Dok se političari prepucavaju obični građani ispaštaju: Mještani sela kod Bihaća žive daleko od civilizacije

I dok se političari prepucavaju, obični građani u svakom pogledu ispaštaju. Mještani sela Očijeva kod Bihaća danas žive daleko od civilizacije.

Pet solarnih ploča na kući Jovičića. Dvije za toplu vodu, tri za struju. Međutim, oblačno vrijeme i kratki zimski dani ne obećavaju. Kad nema sunca nema ni struje.

Na pitanje kada su posljednji put upalili mašinu, Milanka Jovičić odgovara: “Prije 5 mjeseci. Tad je radila, a sada ne.”

Ne rade ni frižider, električna peć, televizor… Struje ima tek za jednu sijalicu i to od 2W.

“Struje za ove sijalice ćemo imati možda do 7 sati, 6, pola 8. Nikad se ne zna koliko je danas uspjelo da se napuni”, kazao je Goran Jovičić iz sela Očijevo kod Bihaća.

Ovo je stočarki kraj. Namirnica poput mlijeka i mesa ne nedostaje ali je problem kako ih sačuvati.

“Ne možemo ni 10 kila mesa da sačuvamo u ovom malom frižideru. Što kupimo to odmah potrošimo. Nemamo gdje da čuvamo. Zimii kad je snijeg čuvamo u snijegu to nam je jedini način”, dodao je Goran.

Zbog plodne zemlje i obilja pašnjaka skoro svako domaćinstvo ima krave i ovce. Mnogi imaju u planu da prošire farme i svoje proizvode plasiraju na tržište ali to je opet nemoguće bez struje.

“Imamo oko 50 ovaca i 4 krave. Proširili bi to ali ne možemo. nemamo gdje mlijeko da čuvamo. Otkupa bi bilo ali mi nemamo gdje da ga odlažemo bez prave struje to bi nam puno značilo”, rekao je Dragan Karanović.

U ovom povratničokm naselju između Dravra i Bihaća struje nema od rata. Prije četiri godine dobili su solarne panele, donaciju UNDP-a. To je samo djelomično riješilo problem i to tokom ljeta.

Od 30 domaćinstava u ovom selu dvadesetak ih je obezbijeđeno solarnim pločama. Posljednji put je električna energija žicama stizala u očijevo 1995. godine. Iako su udaljeni svega oko 3 kilometra od najbliže trafo stanice sistem za prenos električne energije još nije obnovljen.

Nadu će se problem riješiti uliva im nova vlast Bihaća. U suprotnom kažu biće primorani da ponovo napuste svoja ognjišta.

“Ako neko misli da je lako bez struje neka je kod sebe isključi samo dva dana pa će vidjeti kako je”, poručio je Goran Jovičić. – piše N1.

Related posts