Dogodovštine iz policijskog pritvora u Sarajevu: Malo su krali sinoć, sada su umorni pa spavaju

Prva stanica za uhapšene u Sarajevu je policijski pritvor, koji se nalazi u sklopu Policijske stanice Novo Sarajevo.

Neki su tu na konaku do otrežnjenja nakon kafanske tuče ili na “hlađenju” zbog žustre bračne rasprave koja se otela kontroli, dok druge privode zbog ozbiljnih krivičnih djela, poput ubistava, silovanja ili razbojništava.

Naša ekipa posjetila je Odsjek za zadržavanje osoba lišenih slobode Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kako mu je zvanični naziv, gdje su nas dočekali šef Zaim Bujak s kolegom Huseinom Botuljom.

Oduzimanje stvari

Monotoniju su odmah razbili informacijom da je u 2016. godini kroz njihov pritvor prošlo 1.487 uhapšenih osoba.

– To je jedan mali grad – kao iz topa ispali Bujak, naglasivši važnost Odsjeka kojim komanduje, a u koji se dovode uhapšenici iz svih sarajevskih policijskih uprava.

Prema njegovim riječima, u pritvor ne mogu ući ni advokati bez odobrenja Suda ili Tužilaštva, pa čak ni policajci. Bujak nam je pojasnio da postoji stroga procedura koja se mora ispoštovati pri dovođenju uhapšenog u pritvor.

Od uhapšenih se oduzimaju njihove lične stvari, skidaju im se kaiš i pertle, kao i stvari kojima bi mogli povrijediti sebe ili policajca. Nakon što se identificiraju na osnovu ličnih dokumenata, slijedi oduzimanje šala, kaiša, pertli pa do novca, mobitela, cigareta i upaljača. Pritvorenik tokom pretresa na kraju ostane samo u gaćama.

 

Dok nam to priča Bujak, u ćeliji šest spavaju dvojica “noćnih bravara”, uhapšenih zbog provalnih krađa.

– Malo su sinoć krali pa su se umorili i sada spavaju – u šali nam je rekao Bujak.

On kaže da se u svakoj ćeliji nalaze po dva kreveta s betonskim umivaonikom i WC te da mnogi od njih u pritvoru imaju bolje uvjete nego kod kuće.

– Pritvorenici jedu kvalitetnu i provjerenu hranu. Svi mogu tražiti i četkicu i pastu za zube, sapun, toaletni papir… Temperatura u ćelijama mora biti između 18 i 26 stepeni, u zavisnosti od godišnjeg doba. Nedavno su ugrađeni nova klima i ventilacija. Vjerujte, imaju veća prava i bolje uvjete nego vi i ja – kazao nam je Bujak.

Trenutni kapacitet Odsjeka je 12 kreveta, a Bujak i Botulja kazali su nam da je bilo i smiješnih, ali i ozbiljnih situacija.

– Recimo, jedan pritvorenik je uzeo plahtu i pokušao da se objesi za rešetke, ali smo pravovremeno reagirali. Drugi je od plastične čaše, u kojoj dobiju vodu za piće, napravio improvizirani nož, kojim se zavukao ispod plahte i pokušao rezati vene. Srećom, nije nanio sebi teže povrede. Jedan pritvorenik nam je panično mahao i dozivao nas, a kada smo došli da ga pitamo u čemu je problem, hladno nam je rekao da mu dovedemo djevojku, jer mu je dosadno. To je opravdao riječima da zna svoja prava – govori nam Bujak.
Pijanice i narkomani

Njega prekida kolega Botulja, koji nam je ispričao da je bilo i komičnih situacija sa pijanicima, ali i ozbiljnih s narkomanima.

– Neke smo morali unijeti u ćelije, jer nisu mogli stajati na nogama. Sutradan se ničega ne sjećaju ili tvrde da to nije ništa, jer su, kako kažu, “popili samo dvije gajbe piva”. S narkomanima je teže. Imaju krize… Mi više zovemo Hitnu pomoć nego bilo ko. Jedan pritvorenik je jednom prilikom i preminuo. Poslije se ispostavilo da je riječ o infarktu – govori Botulja.

Najčešće pitanje pritvorenika, a na koje nikad nemaju odgovor, je kad će ići kući.

– Ko god ovdje dođe, uđe u ćeliju, a potom čuje zvuk zatvaranja željeznih vrata, laže da mu je svejedno. Za nas je svaki pritvorenik nevin i posmatramo ga prvo kao čovjeka. Nadamo se da će barem neki od njih shvatiti da ne treba činiti loše stvari – zaključili su naši domaćini.

Neuspješan bijeg

Naši domaćini ispričali su nam da je zabilježen jedan neuspješan bijeg. Pritvorenik je razbio debela stakla na prozoru, ali očigledno nije računao na to da će ga dočekati i debele rešetke. Jedan penzionisani kolega Bujaka i Botulje čak je jednom prilikom i fizički napadnut.

– Nemamo mi džaba ove sijede kose na glavi. Još nas samo grom nije bio i mlin mlio – kaže Botulja.

2016. godine

1.487 osoba prošlo kroz Odsjek

1.377 muškaraca

110 žena

/avaz.ba

Related posts