Dodik: Republika Srpska nema ništa protiv da Hrvati dobiju svoj entitet

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Dejtonski sporazum dramatično promijenjen intervencijama visokog predstavnika u BiH, te da Republika Srpska nema ništa protiv toga da Hrvati u BiH dobiju svoj entitet, svoju republiku, svoju državu u BiH.

On je istakao da je visoki predstavnik ušao u zakonodavstvo i Ustav BiH i to degradirao te podsjetio na njegove nametnute odluke.

Dodik je za RTS rekao da Republiku Srpsku ne obavezuju promjene na geopolitičkoj sceni, prestrojavanje Putin-Erdogan. “Možda imamo strah, ali nas ništa ne obavezuje”, dodao je Dodik.

Dodik je napomenuo da savremena turska politika nije krila rehabilitaciju neoosmanizma na prostoru Balkana, a najviše u samoj BiH, te podsjetio na posljednju posjetu bivšeg turskog premijera Ahmeta Davutoglua Banjaluci kada je rekao da je BiH bila i biće turska zemlja, te da je govorio ono što je i sam turski presjednik Redžep Erdogan govorio u Sarajevu i u Sandžaku, na Kosovu.

On je ocijenio da je dobro što je prekinuta farsa oko trilaterale BiH – Turska – Srbija, jer ona nije ničemu doprinosila osim rehabilitaciji neoosmanizma na području Balkana.

Govoreći o evropskom putu BiH, Dodik je rekao da Srpska pokušava da gradi evropski put ali da vidi i koliko se sunovratila evropska politika na mnogim pitanjima u posljednjih nekoliko godina.

“Njihovo vježbanje nad nama na evropskom putu podrazumijevalo je da se uvijek nađu rješenja koja su štetna za Republiku Srpsku”, dodao je Dodik.

Komentarišući činjenicu da je Tužilaštvo BiH obustavilo istragu o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, Dodik je istakao da to govori o tome da u BiH nema nikakve priče o pravdi i državi.

“Tu postoji muslimanski etablirani politički vrh koji rehabilituje ratne ciljeve”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da su i Srbi u obavještajnoj službi na nivou BiH dozvolili da se vrate svi ratni obavještajni kadrovi Alije Izetbegovića, te da je direktor te službe Osmica bio šef obavještajnog sektora Alije Izetbegovića u toku rata.

“Zbog lošeg karaktera naših ljudi koji tamo sjede, poltrona, podanika, izdajnika desilo se to da ta obavještajna služba sada isključivo služi za to da prati šta rade Srbi i rukovodstvo Srpske”, dodao je Dodik.

Dodik je naveo da je istragu o napadu na Vučića pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, da je evidentirano 11 aktera napada i jasno dokumentovano, ali da je Tužilaštvo BiH preuzelo slučaj jer, prema odluci visokog predstavnika, ima nadređenu poziciju nad svim nivoima u BiH i može da izuzme predmet koji hoće.

“Ja sam tada rekao da je gotovo. Od ovog nema ništa. U Sarajevu muslimani smatraju da je sasvim prihvatljivo i razumno da napadnete bilo kog Srbina, pogotovo u Srebrenici. Srebrenica je podvala, Srebrenica nije ono što muslimani predstavljaju, neka otvore arhive UN pa ćemo vidjeti je li to istina ili nije”, dodao je Dodik.

Govoreći o nedavnoj zajedničkoj antiterorističkoj vježbi pripadnika policije iz Srpske i Srbije i komentarima o tome iz Sarajeva, Dodik je istakao da je to bila impozantna vježba, koja je narodu u Srpskoj ulila povjerenje i sigurnost.

On je napomenuo da sve policijske strukture u svijetu sarađuju u borbi protiv terorizma, navodeći kao primjer saradnju policije Republike Srpske sa policijom iz Federacije BiH, Švedske…

“Zašto je to sad čudno? Zato što su se Srbi tu okupili…Srbi moraju konačno da shvate da se moramo okupiti i moramo da imamo našu mirnodopsku politiku koja podrazumijeva ne samo ćutnju i da prihvataš ono što drugi kažu nego i da pošaljete poruku da ste spremni i da se branite”, dodao je Dodik.

On je zahvalio predsjedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću koji su obezbijedili svu logistiku za tu vježbu.

Related posts