“Dobro se zna u našem narodu ko je Dudaković i vjerujem da pravosuđe neće podleći hajkačima”

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković jučer je poručio da tamošnje pravosuđe preduzima pravne radnje u vezi sa pojedinim pripadnicima Armije Republike BiH, ali da te radnje nisu uzvraćanje udarca BiH zbog hapšenja deset pripadnika HVO-a, već istrage koje bi mogle postati pravni predmet.

Jedna od tih istraga bi se, sudeći prema tvrdnjama nekih medija, mogla odnositi i na nekadašnjeg generala Petog korpusa Armije Republike BiH Atifa Dudakovića.

– Iznenađen sam tim prozivanjima. Ne bih želio da učestvujem u politiziranju bilo kojeg slučaja, a naročito tako osjetljivih optužbi o ratnim zločinima. Vjerujem u pravosudne organe Republike Hrvatske, zemlje članice Evropske unije, te da ona neće podleći hajkačima. Što se mene tiče, ne stidim se svojih postupaka i nastojao sam uvijek ostati na liniji platforme oficira, zapovjednika, što najbolje govore rezultati, unutrašnje ustrojstvo i odnosi u Petom korpusu – kazao je Dudaković u razgovoru koji dnevne novine Faktor objavljuju u subotu.

Ja sam bio zapovjednik Petog korpusa, komandant Vojske FBiH, prošao sam sve NATO provjere i da je postojalo nešto sporno, to bi još mnogo ranije bilo ispitano i ustanovljeno. Dobro se zna u našem narodu ko je general Dudaković – izjavio je legendarni komandant Petog korupsa Armije RBiH za Faktor.

Related posts