Detalji: Kako je Zukić od Džananovića tražio da zaposli dvije osobe u Elektrodistribuciju Bihać

Još nema konačne tužilačke odluke u vezi s predmetom Bosna u kojoj su uhapšeni Esed Džananović, Ramiz Karavdić, Senad i Nedžad Trako, Safet Bibić, kao i Amir Zukić, generalni sekretar SDA i Seid Fazlagić, Zukićev vozač, piše Patria.

Ulogu u nezakonitim zapošljavanjima u javna preduzeća imali su i Asim Sarajlić i Mirsad Kukić, potpredsjednici SDA, a u nastavku donosimo detalje iz istrage.

U zapisnicima stoji kako su Amir Zukić, Esad Džananović i Safet Bibić i Senad Trako saznali da M. Avdić iz Bihaća diplomirana ekonomistica iz Bihaća i E. Hairlahović diplomirana pravnica traže zaposlenje u Elektrodistribuciju Bihać, pa su uzeli njihove podatke te im obećali pomoć pri zaposlenju, piše NAP.

Tako je Bibić od njih uzeo potrebne kopije dokumenata i diploma te dao Zukiću, dugogodišnjem članu SDA, generalnom sekretaru stranke te ga obavijestio da navedena lica traže zaposlenje u Elektrodistribuciju Bihać, a kako bi Zukić preko svog stranačkog kolege Džananovića, izvršnog direktora za distribuciju EP BiH i dugogodišnji član SDA te blizak prijatelj Zukiću, urgirao za zaposlenje.

– U julu 2016. godine Zukić je Džananoviću dao imena i prezimena M. Avdić i E. Hairlahović te njihove brojeve mobitela te mu saopćio da navedene treba zaposliti u Elektrodistribuciju Bihać, a Džananović je zbog prijateljstva i pomoći Zukića oko njegovog ranijeg napredovanja kao i izbora na mjesto izvršnog direktora i znajući da je Zukić u vrhu stranke i smatrajući da se njegove odluke moraju relizirati u julu 2016. godine kao izvršni direktor postupio suprotno odredbama Statuta JP Elektroprivreda BiH. Njime je propisano da je izvršni direktor u vršenju svojih funkcija dužan da zakonito posluje u poslovima i obimu utvrđenim Pravilnikom o organizaciji društva – stoji u zapisniku.

Ovim Pravilnikom izvršni direktor nema ovlaštenja da vrši izbor novih zaposlenika, nego su mu samo data ovlaštenja po članu 4. Odluke o utvrđivanju realizacije zapošljavanja novih zaposlenika i angažovanja pripravnika.

Sada već bivši izvršni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) Esed Džananović prema odluci Općinskog suda u Sarajevu ponovo je vraćen u pritvor početkom januara, a nakon što je Kantonalni sud u Sarajevu uvažio žalbu Tužilaštva KS u predmetu “Esed Džananović i drugi”.

Sud je produžio pritvor za dva mjeseca Džananoviću i ostalim uhapšenim u okviru akcije “Bosna”. Pritvor je osim Džananoviću, produžen i Ramizu Karavdiću, Senadu i Nedžadu Traki i uposleniku Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Safetu Bibiću. Amir Zukić i njegov vozač Fazlagić u pritvoru ostaju mjesec dana. Zukić je iz sarajevske pritvorske jedinice prebačen u KPZ Zenica jer je Džananoviću verbalno prijetio jer ga je označio kao nalogodavca za ova zapošljavanja.

Podsjećamo, akcija Bosna izvedena je 26. i 27. avgusta 2016. godine.

Related posts