Desetostruko umanjeni prinosi meda u USK

Prinosi meda na području Unsko-sanskog kantona (USK) i do deset puta su manji u odnosu na uobičajene i ovo je jedna od najgorih godina za proizvođače meda na ovim prostorima, istakao je Ermin Šehić, predsjednik Udruženja pčelara USK.

Prema njegovim riječima, prinosi po jednoj košnici iznose svega tri do pet kilograma meda, a očekivane su količine između 40 i 50 kilograma. “Pčelari će ove godine pretrpjeti ogromne gubitke i trebaće dugo da se oporave. Očekujemo pomoć od strane kantonalnih i općinskih vlasti kako bi se bar malo umanjila nastala šteta. Ukoliko se to ne dogodi, upitan je opstanak brojnih pčelinjih društava, a time i budućnost pčelarstva na ovim prostorima”, istakao je Šehić.

On je istakao kako su glavni uzrok ovakve situacije nepovoljni vremenski uslovi i, posebno, kasni proljetni mraz, koji je u značajnoj mjeri naštetio ispaši pčela. Prema njegovim riječima, rezultat svega biće smanjene količine meda na tržištu i znatno povećanje njegove cijene. “U ovakvoj situaciji može se očekivati da tržište preplavi patvoreni med vještačkog porijekla, tako da građane upozoravamo da paze kakav med i od koga kupuju”, rekao je Šehić.

Related posts