Delegacija Unsko-sanskog kantona u posjeti Kantonu Sarajevo

Današnji sastanak premijera i ministara unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona Elmedina Konakovića, Vedrana Mulabdića sa Huseinom Rošićem i Ervinom Bibanovićem bio je prilika za razgovor o problemima dva kantona i unapređenju saradnje u brojnim oblastima.

“Puno je nadležnosti i problema koji su identični. Razgovarali smo o ekonomskim potencijalima, mogućnostima zapošljavanja, a poseban akcent smo stavili na oblast turizma koji je za oba kantona posebno važan. Naravno, segment sigurnosti je preduslov za bilo koja druga dešavanja i planove. Ovo je naš prvi sastanak sa predstavnicima novoimenovane Vlade Unsko-sanskog kantona i zaista sam ohrabren načinom na koji je ona započela rješavanje nagomilanih problema. Tu smo jedni drugima uvijek na raspolaganju a postoje i neki problemi u čijem rješavanju svi premijeri trebaju nastupiti identično i strateški, upravo poput oblasti turizma, kako bi se raspetljala ta ‘famozna kutija’ u kojoj fali sredstava jer neko ubire naš budžetski novac a potencijal je evidentan”, izjavio je nakon sastanka premijer KS Elmedin Konaković.

Također je istakao da su razmijenjene informacije o nekoliko značajnih zakonskih akata koji su nedavno doneseni u oba kantona, među kojima Zakon o državnoj službi, kao i nekih propisi koji regulišu iznos plata direktora javnih preduzeća.

„Nismo slučajno odabrali da prvi kanton koji ćemo posjetiti bude Kanton Sarajevo. Svjesni smo da je, posebno kada je u pitanju legislativa i njeno donošenje, ovaj kanton podigao ljestvicu na jedan viši nivo. Namjera nam je saslušati njihova iskustva koja nam mogu biti dragocjena, jer i u našem kantonu želimo pokrenuti slične aktivnosti”, istakao je premijer USK Husein Rošić.

Delegacija Unsko-sanskog kantona predložila je i zajednički nastup prema višim nivoima vlasti u vezi sa donošenjem značajne legislative, a posebno one koja se tiče raspodjele budžetskih sredstava sa nivoa Feredacije BiH.

– Ne smijemo više dozvoljavati vještačko stvaranje animoziteta na liniji Krajina- Sarajevo. Pomagat ćemo se, raditi zajedno i graditi državu kroz jaku Krajinu i jako Sarajevo,kazao je premijer USK Rošić.

Dogovoreno je da će ovakvi sastanci biti češće organizovani, a naredni će biti prilika za konkretizaciju buduće saradnje. Turizmu kao krucijalnoj grani razvoja oba kantona biće posvećena posebna pažnja.

Related posts