Defileom i transparentima ključki srednjoškolci obilježili svoj Dan

Asocijacija srednjoškolaca u BiH, posredstvom 57 lokalnih timova širom zemlje, obilježila je 17.novembar, Međunarodni dan srednjoškolaca. Kao i svake godine, fokus je stavljen na položaj srednjoškolaca u današnjem društvu.Brojnim događajima ovaj dan su obilježili i srednjoškolci USK koji su ukazali na, kako oni kažu, loš sistem obrazovanja u BiH, probleme prevoza učenika, lošu opremljenost škola kao i poražavajuću statistiku sve masovnijeg odlazka mladih iz zemlje poslije završetka srednjoškolskog obrazovanja.

U organizaciji Vijeća učenika MSŠ “Ključ” i ključki srednjoškolci su obilježili ovaj dan.Okupljanjem na Gradskom trg i defileom kroz centar grada sa transparentima ukazali su na probleme sa kojima se susreću tokom svog obrazovanja, istakli važnost srednjoškolaca, kao budućih nosilaca društva, i tražili ostvarivanje svojih prava. Tokom preformansa u Ključu građani su imali priliku da potpišu i peticiju pod nazivom „Kopija vrijedi kao original“ koja ima za cilj da srednjoškolcima pruži priliku da tokom upisa na fakultet mogu da koriste kopiju svjedočanstva kako bi istovremeno mogli da apliciraju za upis na više fakulteta.

Inače Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu 17. novembra 1939. godine. Studenti su protestovali protiv nacističke okupacije, zbog čega su strijeljani bez prethodnog suđenja.

Related posts