Danas dženaza i obilježavanje 21. godišnjice zločina: BiH ispraća 127 žrtava genocida u Srebrenici

Među 127 žrtava koje će danas svoj vječni smiraj pronaći u mezarju Memorijalnog centra Potočari je 12 maloljetnika, a najmlađi Avdija Memić imao je samo 14 godina. On će biti ukopan s amidžićem Halilom koji je imao 16 godina te s amidžom Abdurahmanom. Najstarija žrtva je Mustafa Hadžović koji je imao 77 godina

U mezarju Memorijalnog centra Potočari danas će biti ukopani posmrtni ostaci 127 žrtava genocida. Njihove tabute zajedno sa članovima porodica jučer su iz hale bivše fabrike akumulatora iznijeli učesnici ovogodišnjeg Marša mira, koji su nakon trodnevnog hoda „stazama smrti“ jučer u poslijepodnevnim satima stigli u Potočare.

Šahinove suze

Među 127 žrtava koje će danas svoj vječni smiraj pronaći u mezarju Memorijalnog centra Potočari je 12 maloljetnika, a najmlađi Avdija Memić imao je samo 14 godina. On će biti ukopan s amidžićem Halilom koji je imao 16 godina te s amidžom Abdurahmanom. Najstarija žrtva je Mustafa Hadžović koji je imao 77 godina.

Šahin Jusufović iz sela Karačići kod Srebrenice jedan je od onih koji će danas ukopati člana svoje porodice. Njegov amidžić Sulejman Jusufović pronaći će vječni smiraj u mezarju Potočari, a Šahin će nastaviti tražiti kosti svoje rodbine koja je velikim dijelom ubijena 1995. godine u Srebrenici.

Šahin za Faktor kaže da je ranije ukopao trojicu amidžića, a danas evo i Sulejmana kojem su od peterice braće samo dvojica ostala živa.

– U mojoj familiji je između 30 i 40 osoba izgubilo živote. Gotovo svi su ukopani ovdje u Potočarima. Ostalo je još nekoliko osoba čija tijela nisu kompletirana – kazao je Šahin kroz suze.

Prema njegovim riječim, nešto njihovih kostiju je pronađeno, kakav je slučaj s posmrtnim ostacima njegovog rođaka Muriza Barakovića.

– Nađen je jedan dio kostiju, na drugi se čeka. Nismo još potpisali saglasnost za njihov ukop, jer ne znamo kada će naći njihove kosti – kaže on.

Šahin ističe da svake godine ispraća najmilije i da mu je svaka godina tužnija i teža.

– Svake godine novi stres, nove suze. Za roditelje i djecu veliko je olakšanje kada dođe do momenta ukopa, jer znamo da je to smiraj njihovih duša. Olakšanje je kada znamo da imamo gdje doći, proučiti Fatihu… – ističe on.

Bez pozivnica

Šahin kaže da je u njegovom selu Karačići bilo 60-ak domaćinstava, te da je ubijeno 99 osoba.

Organizacioni odbor za obilježavanje 21. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici nije slao pozivnice gostima, nego svi koji su željeli doći na komemoraciju i dženazu mogli su poslati najavu. Iz Organizacionog odbora su naglasili da svi koji negiraju genocid u Srebrenici nisu dobrodošli. Organizatori na današnjem ukopu očekuju oko 30 hiljada osoba, a između ostalih, komemoraciji i dženazi će danas prisustvovati i predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) sudija Theodor Meron i predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmel Agius. Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Do sada je u mezarju Memorijalnog centra Potočari ukopano 6.377 žrtava genocida.

(Faktor.ba/Foto: I. Šebalj)

Related posts