Dan rijeka u gradu na Uni

Međunarodni dan rijeka se obilježava 14. marta.Ovo je prilika da jednom godišnje podsjetimo na značaj vode i njenu nemjerljivu vrijednost, te na značaj naših rijeka i rijeka općenito.

Bosna i Hercegovina s više od 9.200 m3 vode po glavi stanovnika najbogatija je zemlja pitkom vodom u regiji i među deset najbogatijih zemalja u Evropi. Ljudi su tradicionalno osjetljivi na vodne resurse i jako dobro prepoznaju njihovu važnost. U svim obuhvaćenim zaštićenim područjima vodni resursi su od velike egzistencijalne važnosti lokalnoj zajednici.

„Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana rijeka, daje svima nama priliku da tokom cijele godine, raznim projektima i aktivnostima, jačamo svijest i saradnju na svim nivoima, povezujući sektore i institucije, kako bismo ukazali na potrebu zajedničkog djelovanja u očuvanju vodnog resursa,kojim se BiH ponosi“, istakla je Mejasa Dupanović, predsjednica Unskih smaragda.

“Potrebno je raditi na umrežavanju ekološke turističke ponude, a od izuzetne vrijednosti je što se zaštićena područja u regionu udružuju i rade na zajedničkim projektima, kroz asocijaciju Parkovi dinarida, te se na takav način jača cjelokupan sektor zaštite prirode i okoliša”, kazao je Amarildo Mulić, direktor NP Una.

/rtvusk

Related posts