Damir Delić: Od izbjeglice iz Bosne do direktora američke banke

Damir Delić, koji je kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine došao krajem 1990-ih u SAD, postao je izvršni direktor i potpredsjednik američke FirstAtlantic Banke zadužen za komercijalno bankarstvo.

– Rođen sam u Bosni. Od 1992. do 1995. godine u Bosni je bio rat i moja porodica je morala napustiti zemlju. Od 1992. do 1997. godine živjeli smo kao izbjeglice u Njemačkoj. Tu sam završio srednju školu i trogodišnju školu za instalatera centralnog grijanja – kazao je Delić za bizjournals.

U Jacksonville na Floridi došli su 1997. Danas se prisjeća da je život njegove porodice u početku bio težak, ali da je uvijek vjerovao u bolje sutra. Zaposlio se u banci kao blagajnik.

– Radim u bankarstvu već 17 godina. Mislim da je moja priča pomalo jedinstvena. Počeo sam povremeno raditi u Atlantic Coast banci kao blagajnik i napredovao, radio sam kao osobni bankar i to me je dovelo na ovu poziciju u FirstAtlantic banci – kazao je Delić.

Generalni direktor ove banke Mitch Hunt kazao je da je veoma zadovoljan što se Damir pridružio njihovom timu.

– Njegovo bogato iskustvo i znanje u ovoj industriji pomoći će našoj kompaniji da nastavi rast u sjeveroistočnoj Floridi – kazao je Hunt.

Related posts