Čović uputio čestitku povodom Dana nezavisnosti: Želimo i borimo se za pravednu BiH

Povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, vrijedi se prisjetiti vrijednosti koje su nas opredijelile kada smo se prije dvadeset i pet godina odlučili na iskorak ka nezavisnosti i slobodi, navodi se u čestitci člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića povodom Dana nezavisnosti BiH.

– Iskoristimo tu priliku u duhu svega onoga što smo imali na srcu kada smo ‘92. izlazili na referendumska glasališta, ujedinjeni u podršci viziji nezavisne i suverene BiH, države ravnopravnih naroda, ustrojene po mjeri svih njenih građana. Danas, kako bismo iznova oživjeli i iskusili neprocjenjiv osjećaj ushićenosti, ponosa i dostojanstva koje smo tada zajednički dijelili, s jednakim žarom okrenimo se obnovi unutardruštvenog dijaloga i bezrezervno podržimo ideju naše domovine kao zajednice konstitutivnih naroda i svih drugih koji se tako ne izjašnjavaju, ravnopravnih i jednakih, kako bismo viziju za koju smo se zavjetovali konačno oživjeli i takvu čistu ostavili u naslijeđe budućim generacijama – piše u saopćenju iz kabineta Čovića.

Ističe se da “želimo i borimo se za pravednu BiH, u kojoj svaki narod uživa zagarantiranu institucionalnu poziciju i subjektivitet, legitimno predstavljanje, upravlja svojim identitetom i svim onim što je važno za njegovo očuvanje. Do kraja ćemo ustrajati na viziji takve BiH i u tome nas ništa i niko neće pokolebati i spriječiti. Sretan vam Dan nezavisnosti.“

Related posts