Čime zagrijavati svoje domove ove zime? Ljudi ogorčeni, pelet duplo skuplji

Iako je jesen tek počela, veoma hladni dani snašli su stanovnike BiH. Grijna sezona u Sarajevu je krenula, a kako se grijati najvažnije je pitanje ovih dana.

Stanovnici su u velikoj dilemi. Sve skuplji energenti i nizak životni standard su mnogima zakoplikovali životnu svakodnevnicu.

S obzirom da je kao nikada do sad, stanje sa energentima postalo otežavajuće za brojene porodice, mnogi su u neizvjesnoj situaciji, jer se zima približava a ogrijev nije obezbjeđen, što zbog nestašice energenata što zbog visokih cijena.

Za samo godinu dana cijene pojedinih grijnih materijala porasle su za duplo, a plate ostale iste ili su smanjene.

Čime zagrijavati svoje domove ove zime?

Centralno grijanje najčešći je oblik grijanja u urbanim sredinama. Kako podaci govore, srednja cijena grijanja putem toplana iznosi 1,65 KM po kvadratu stana. Dakle, ako bismo računali, za stan od 60 kvadrata potrebno je blizu 100 KM mjesečno izdvojiti, a kako grijna sezona uglavnom počinje u oktobru a završava u maju, tako je za sedam mjeseci potrebno oko 700 KM.

Grijanje na struju

Grijanje na struju je mnogima neprihvatljivo, jer slovi za najskuplje, a zapravo nije velika razlika u odnosu na druge načine grijanja. Za jednotarifna brojila cijena el. energije iznosi 13,46 feninga po kilovatsatu električne energije, a manje tarife 8,41 fening. Tako, tri konvektora ili električna radijatora, za stan od 60 kvadrata, u toku sezone napravit će račun od 600 do 1.000 KM.

Cijene peleta porasle za duplo

Jedna od trenutno najpopularnijih alternativa drvima je pelet. No, nakon što je ljudima po veoma prihvatljivim cijenama obezbjeđena kupovina peći za ovu vrstu energenta, cijene ovog energenta su porasle za duplo, što građanima daje poptuno pravo da se osjećaju prevarenima. Od prošlogodišnjih 250 do 300 KM po toni, cijene su porasle i do 500 do 600 KM. Opravdanje za ovako bahato ponašanje snabdjevača peletom, opravdano je navodnom nestašicom peleta. Peletari obećavaju ljudima ogrjev i umjesto da ispoštuju dogovor, oni ga izvoze. Problem je i što niko nije skladištio pelet, što kupci ne kupuju u maju, junu i julu, kada je i cijena povoljnija, nego svi čekaju zimu. Situaciju su posebno iskoristili trgovci koji su kupili pelet po vansezonskim, nižim cijenama, a prodaju ga po znatno višim. Uglavnom, da biste se grijali peletom, otprilike tri tone peleta dovoljne su za zagrijavanje stana od 60 kvadrata za cijelu sezonu, što košta oko 750 KM do 1.500 maraka po sezoni.

Oni u slabijoj imovinskoj situaciji odlučuju se za drva

Oni koji se nalaze u slabijoj imovinskoj situaciji, odlučuju se za drva. Metar drva košta oko 60 do 75 KM za metarska, a za iscijepana je potrebno izdvojiti između 80 do 100 KM. Tako, za 60 kvadrata grijnog prostora tokom sezone potrebno je skoro deset metara, što je od 600 do 1000 KM.

Praktičnost, lakša svakodnevnica i urednije domaćinstvo zasigurno koštaju više. Da biste sebi priuštili ugodniji život onda to morate i platiti.

/source.ba

Related posts