Chris Gabriel, austrijski bogataš i biznismen: Sa Fadilom Novalićem sam pričao o investiranju u BiH

Bosna ima i velike tursitičke i prirodne potencijale koji nikako nisu iskorišteni. Kažu da ko se jednom napije vode sa Bačaršije, uvijek se vraća u glavni grad BiH.

Australski bogataš i biznismen Chris Gabriel zahvaljući vezi, a odnedavno i braku sa Bosankom Đemilom Talić-Gabriel, u budućnosti planira ozbiljne investicije u našoj zemlji. Naime, on je prilikom nedavnog boravka u Sarajevu imao nekoliko sastanaka sa čelnicima u našoj zemlji i raspitivao se za mogućnost investiranja u različitim sektorima.

Pet kontinenata

– Mislim da u Bosni ima dosta potencijala. U dosadašnjoj karijeri ostvario sam odlične rezultate u kompanijama za telekomunikacije i tehnologiju na čak pet kontinenata. Mislim da i Bosna ima velike potencijale u tom sektoru. Naravno, ova prelijepa zemlja ima i velike turističke i prirodne potencijale koji nisu nikako iskorišteni. Imali smo prijem kod premijera FBiH Fadila Novalića, tako da je još rano o svemu govoriti. Ovo je bio prvi zvanični sastanak što se tiče investicija. Uvijek sam otvoren i širokih pogleda i nikada se ne zna gdje ću odlučiti investirati – kaže Chris Gabriel.

On je predsjednik velike australske grupacije za mobilnu telefoniju “Alive“, viši savjetnik kompanije “Macquarie Group”, šef “Talent Rise“, direktor “Talent International”, direktor “JCurve Solutions” i šef savjetodavnog odbora u “Clean Power Systems”. Tri godine je bio glavni izvršni menadžer u poznatoj kompaniji za mobilne telekomunikacije “Zain Africa”.

– Posao i život me stalno vodi u različite države. U karijeri znam skoro samo za uspjehe. Sarađivao sam sa velikim svjetskim kompanijama. Imao sam priliku da upoznam brojne bitne političke ličnosti, ali i biznismene iz svih krajeva svijeta. Ipak, jedan susret bih posebno izdvojio. Velika čast mi je što sam imao priliku da stisnem ruku i razgovaram oči u oči sa Nelsonom Mandelom, političarom, revolucionarnim vođom i državnikom čijim naporima je okončan režim apartheida u Južnoj Africi. Taj dan neću zaboraviti nikada do kraja života – kaže Gabriel.

Pokretačka snaga

Chris ističe da mu je supruga neprestano pričala o ljepotama Bosne i sada kada je jednom došao u Sarajevo, stalno će se vraćati.

– Kažu da ko se jednom napije vode sa Bačaršije, uvijek se vraća u glavni grad BiH. To sam uradio i nadam se da ću barem dva puta godišnje dolaziti u Bosnu. Posebno mi je drago što sam upoznao veliki broj mladih ljudi i siguran sam da bi oni mogli biti pokretačka snaga budućeg razvoja – kaže Gabriel koji u Australiji radi i kao mentor visokointeligentnoj grupi mladih ljudi, te ističe da bi i u našoj zemlji volio doprinijeti poboljšanju obrazovnog sistema.

Veliki sam fan Halida Bešlića

Njegova velika želja bila je da mu na svadbenom veselju u Sarajevu pjeva Halid Bešlić čiji je veliki fan.

– To je najbolji poklon koji sam mogao dobiti. Halid Bešlić je moj omiljeni pjevač. Najdraža njegova kompozicija mi je ‘Kad zaigra srce od meraka’, a volim i ‘Miljacku’, ‘Prvi poljubac'… Sve Halidove hitove sam skinuo sa interneta i platio. Nisam želio da to nacrno uradim. Uz Halidove pjesme i suprugu Đemilu polako učim i bosanski jezik – kaže Gabriel.

Pomoć ženama i djeci bez roditelja

Đemila Talić-Gabriel je uspješna Bosanska, rodom iz Bosanske Dubice, koja godinama živi i radi u Australiji. Iza sebe ima niz uspješnih poslovnih projekata. Poznata je i po humanitarnom radu, ali i kao producentica filma rediteljice Jasmile Žbanić „Za one koji ne mogu da govore“, kojeg je finansirala vlastitim novcem. Pomagala je i Univerzitetsko-kliničkom centru u Sarajevu, ali i humanitarnim organizacijama iz BiH. Sljedeći korak je osnivanje vlastite fondacije.

– Moja fondacija pomagat će ženama, ali i djeci bez roditelja. Ona bi trebala početi sa radom do kraja godine – kaže Đemila Talić-Gabriel.

faktor.ba

Related posts