Četrdeseti rođendan nekrunisane himne: Kako je nastala pjesma “Sarajevo, ljubavi moja”

Da li ste se ikada zapitali kako je nastala i ko je napisao kultnu pjesmu „Sarajevo, ljubavi moja“, nekrunisanu himnu bh. prijestolnice koja ove godine slavi 40. rođendan? Znamo da ju je otpjevao legendarni Kemal Monteno, veliki muzičar i čovjek koji nas je nažalost napustio prije skoro dvije godine.

No, manje je poznato da je stihove ove prekrasne balade, koje svi pjevušimo, za samo dva sata, napisao Sarajlija, karikaturista, slikar, jedan od osnivača kultnih „Indexa“ i novinar, Alija Hafizović Haf (76).

Bilo je to 1976. godine. Monteno je telefonom pozvao Hafa i rekao: “Haf, hajde, molim te, da mi nešto uradiš, da mi napišeš riječi za jednu pjesmu”.

Odgovorio mu je da to nikada nije radio, no Kemo je bio uporan: “Ma, šta to ima veze, ti si bio pjevač i pišeš, pa ti možeš to dvoje sigurno spojiti”.

Haf je popustio pod „pritiskom“ prijatelja i pitao ga o čemu se radi, na šta je on odgovorio: “Ja sam skontao jednu pjesmu, zvat će se “Sarajevo, ljubavi moja”. Imam melodiju, a ti samo popuni ono što je prazno”. A tako je i bilo…

Prvi put, pjesmu “Sarajevo, ljubavi moja” otpjevao je Kemo te 1976. godine na 10. Vašem šlageru sezone, kada je i pobijedio, a Haf i dan-danas ima malu zlatnu liru.

U pjesmu je utkao sarajevski duh, nevjerovatnu ljepotu grada, emocije i čaroliju, u koju se zaljube čak i stranci.

/faktor.ba

Related posts