Četiri kandidata u borbi za načelnika Velike Kladuše, jedanaest političkih subjekata za Općinsko vijeće

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je preliminarnu listu ovjerenih kandidata i kandidatskih listi za oktobarske lokalne izbore.

Na osnovu preliminarnog pregleda ovjerenih kandidata i kandidatskih listi za predstojeće Lokalne izbore u Bosni i Hercegovini za načelničku poziciju općine Velika Kladuša boriće se četiri kandidata: Asmir Ćufurović, kojeg su zajednički kandidirale SDA i SBB, Admil Mulalić iz DNZ BiH, nezavisni kandidat Adem Pajazetović i Fikret Abdić, kandidat Laburističke stranke BiH.

Centralna izborna komisija BiH objavila je i preliminarni pregled kandidatskih lista za općinska vijeća. Kandidatske liste za Općinsko vijeće općine Velika Kladuša ima jedanaest političkih subjekata, među kojima je osam stranaka, jedna nezavisna lista i dva nezvisna kandidata.

Za 28 mjesta u Općinskom vijeću Velike Kladuše boriće se:

Kladuška stranka privrednog prosperiteta (KSPP) koja ima 20 kandidata, a predvodi ih dr Ibrahim Kajtazović, ministar zdravstva u Vladi USK-a od 2014. do ove godine i vijećnik KSPP-a u kladuškom Općinskom vijeću u dva prethodna mandata.

Nezavisnu listu „Pokrenimo Kladušu“ na kojoj su 24 kandidata predvodi Amir Ćufurović, koji je u sadašnji saziv Općinskog vijeća Velike Kladuše ušao kao kandidat KSPP-a, da bi početkom ove godine postao nezavisni vijećnik. Kandidati s ove liste će podržati nezavisnog kandidata Adema Pajazetovića u borbi za načelnika općine.

Demokratska narodna zajednica (DNZ), sa nositeljem liste Bracom Kordićem, ima 33 kandidata, a osim sadašnjih dvoje vijećnika DNZ-a, Fikreta Ibradžića i Rifete Delić, tu je i Nermin Purić, bivši zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Listu Demokratske fronte predvodi još jedan doktor, Enver Pehlić, a osim njega od “poznatijih lica” tu su i vijećnici Refika Purić i Ibrahim Kajtazović, koji su 2012. godine izabrani u vijeće ispred SDP-a, da bi ih prošle godine ova stranka izbacila iz članstva pa su nastavili svoj rad kao nezavisni vijećnici. Pored njih troje, na listi ove stranke je još 30 kandidata.

Jedina stranka čiju listu predvodi žena je Laburistička stranka, a nositeljka je Elvira Abdić-Jelenović, kćerka kandidata ove stranke za mjesto načelnika općine Fikreta Abdića. I Laburisti imaju 33 kandidata na listi od čega je samo četvoro sadašnjih vijećnika.

Najmlađi nostitelj liste je Adel Eskić iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP), a većina od 32 kandidata na listi ove stranke pripada mlađoj populaciji.

Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) sa nosiocem liste Fuadom Sulejmanagićem, sadašnjim vijećnikom ove stranke u OV Velike Kladuše, ima 25 kandidata na listi.

Savez za bolju budućnost BiH – Fahrudin Radončić ima samo dvoje kandidata na listi, a to su Ismet Kendić i Zineta Okić.

Na listi Stranke demokratske akcije (SDA) je 29 kandidata, predvodi ih Ejub Keserović, a tu su i vijećnici ove stranke u sadašnjem sazivu općinskog vijeća – Bisenija Mušedinović i Muamer Hadžić.

U utrci za vijećničke funkcije u Velikoj Kladuši naći će se i dva nezavisna kandidata: Esad Zubović i Zahid Kekić.

Konačne liste kandidata Centralna izborna komisija BiH dužna je objaviti do 18. augusta u službenim glasilima i sredstvima javnog informisanja. Lokalni izbori u BiH biće održani 02. oktobra 2016. godine, a izborna kampanja počinje 02. septembra 2016. godine.

kladusa.net

Related posts