Centralna izborna komisija BiH potvrdila: Fikret Abdić kandidat za načelnika Velike Kladuše

Fikret Abdić, osuđeni ratni zločinac, i zvanično je kandidat za načelnika Velike Kladuše, nakon što je Centralna izborna komisija BiH izvršila ovjere onih kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru.

Izborni zakon

Kako je “Avaz“ pisao prije nekoliko dana nije postojala nikakva prepreka da Abdić, iako je u sudovima u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine nad Bošnjacima na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine, bude kandidat za općinskog načelnika.

U prilog tome ide i činjenica da su također optuženi za ratne zločine u Bosanskom Šamcu i Zvorniku Blagoje Simić, Simo Zarić i Branko Grujić izabrani još 2012. godine kao vijećnici u Općinskom vijeću, a Zarić je nedugo potom postavljen i za pomoćnika šamačkog načelnika.

– Izborni zakon je jasan i on kaže da ona osoba koja je odslužila kaznu zatvora i nema neke druge sankcije, bez obzira na to zbog čega je bila osuđena, može biti kandidat – kazao je tada za „Avaz“ izvor dobro upućen u izborni proces u BiH.

U Izbornom zakonu navodi se, naime, samo zabrana mogućnosti kandidiranja osobe ako je ona na izdržavanju kazne ili se nije povinovala naredbi da se pojavi pred nekim sudom zbog povreda humanitarnog prava.

No, s obzirom na to da je Abdić odslužio dvije trećine kazne, tačnije deset godina od ukupno 15, i nalazi se na slobodi, tako proizlazi da nije postojala prepreka za njegovu kandidaturu.

Nadalje, u Izbornom zakonu BiH piše i da “nijedna osoba koja je na izdržavanju kazne koju je izrekao sud druge države ili osoba koja se nije povinovala naredbi da se pojavi pred sudom druge države zbog ozbiljnih povreda humanitarnoga prava, ne može biti upisana u Centralni birački spisak, niti može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu dužnost na teritoriji BiH”.

Osuđen na 15 godina zatvora

Podsjećamo, Županijski sud u Karlovcu osudio je Abdića 2003. godine na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine.

Proglašen je krivim zbog uspostave Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni zapovjednik tzv. Narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

Krajem decembra 2013. godine, došlo je do raskola unutar Demokratske narodne zajednice (DNZ) u Velikoj Kladuši, stranci čije pristaše podržavaju Fikreta Abdića, a koji nisu prihvatili novoizabrano rukovodstvo ove stranke na čelu sa Rifatom Dolićem.

Dvije sedmice nakon Kongresa stranke, raspušten je Općinski ogranak DNZ BiH Velika Kladuša na čijem je čelu bila Elvira Abdić-Jelenović , nakon čega je formirana Laburistička stranka BiH (LS BiH).

 

Related posts