Čelnici Vlade KS i MUP-a: Sve ćemo prevrnuti da dođemo do počinilaca

Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Adem Zolj, ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić i policijski komesar sarajevske policije Mevludin Halilović obratili su se javnosti nakon napada na policajce. Na konferenciji za medije otvoreno je poručeno da će policija ako treba prevrnuti sve da dođe do počinilaca.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj izrazio je saučešće porodici ubijenog policajca dodajući da se nada kako će biti spašen život drugog policajca. Prema informacijama koje ima, ljekari se još uvijek bore za život drugog policajca.

“Poduzet ćemo sve da MUP KS može uspješno realizovati ovu akciju u saradnji s državnim i entitetskim agencijama. Već su pokrenute mnoge aktivnosti da bi se došlo do počinilaca ovog gnusnog zločina. Očekujem i solidarnost MUP-a RS”, rekao je Zolj.

Kako kaže, Vlada KS poduzet će sve aktivnosti da bi se zaštitili životi građana u KS ističući da se u cilju istrage ne mogu iznositi detalji vezani za napad na sarajevske policajce.

“Ovo je gnusan čin jer policajci nisu ni izašli iz auta, a ni upotrijebili oružje. Dok je vozilo bilo u kretanju oni su počeli pucati na pripadnike policije. Ovo je usud. Naše entitetske granice omogućavaju kriminalcima da djeluju i mi ćemo morati imati zajedničke aktivnosti i s MUP-om RS. Ovo je atak na državu. Najvjerovatnije ćemo na dan sahrane ili dženaze proglasiti dan žalosti na području KS”, kazao je Zolj.

Ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić rekao je da osuđuje gnusni događaj i da se nada kako će počinioci krivičnog djela što prije biti najoštrije kažnjeni.

“MUP KS će u skladu sa svojim mogućnostima iznaći sva potrebna sredstva kako bismo na bilo koji način porodicama pokušali ublažiti bol. Napad na policijskog službenika je napad na državu. Zahvaljujem se svim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH koje su sve svoje resurse stavile na dispoziciju MUP-a KS”, rekao je Mulabdić.

On je rekao da će MUP KS uspjeti odgovoriti svim sigurnosnim izazovima koji se nađu pred njima.

Policijski komesar MUP-a KS Mevludin Halilović rekao je novinarima da je riječ o nastavku agresivnog ponašanja kriminalnih grupa prema policajcima, podsjećajući da je policija ranije upozoravala na to.

“Također smo upozorili da su te kriminalne grupe postale agresivnije i da ne bježe od upotrebe oružja nad policijskim službenicima. U toku su uviđajne radnje koje se provode pod nadzorom Tužilaštva KS. Na terenu su četiri kantonalna tužioca. U ovaj slučaj je uključen i FUP, Granična policija BiH, SIPA, druga kantonalna ministarstva i MUP RS”, kazao je Halilović.

Kako kaže, na raspolaganje su stavljene i helikopterske jedinice FUP-a i MUP-a RS.

“Zajedničkim snagama ćemo ako treba prevrnuti sve da dođemo do počinilaca. Policajci su ogorčeni. Naši policajci nisu uključili ni rotaciju, nisu izvadili ni vatreno oružje. To je najviši nivo zločina koji se mogao izvršiti”, rekao je Halilović.

Istakao je da su napadnuti iskusni policajci sa 20-ak godina radnog staža i da način na koji su napadnuti govori o agresivnosti pojedinaca koji su ih napali.

Novinari su pitali komesara da li može službeno reći imena napadnutih policajaca, on je odgovorio da su imena već objavljena u medijima. Nije želio govoriti o statističkim podacima vezanim za automafiju koja djeluje u KS.

Premijer KS Adem Zolj pozvao je građane na smirenost te naglasio da nema potreba za uvođenjem vanrednog stanja.

“Poduzete su aktivnosti koje su dovoljne da se dođe do počinilaca. Angažovano je više tužitelja, sve sigurnosne i policijske agencije. Apelujem na smirenost građana i saradnju ukoliko vide sumnjive ljude”, rekao je Zolj.

klix.ba

Related posts