Čečenske svadbe: Mlada ne smije progovoriti tri dana

Čečenske svadbe su oduvijek smatrane velikim spektaklima, koji predstavljaju cijeli niz pjesme, plesa i slavlja. Svadba traje tri dana, a svi rituali i običaji izvode se zbog sretnog početka zajedničkog života. Ali postoje i detalji koji zvuče pregrubo.

Tradicija je ta koja diktira običaje, a jedan od osnovnih običaja jeste da se mlada ne smije pridružiti slavlju, već gleda iz prikrajka, poštujuću novu porodicu. Također, njena rodbina ne prisustvuje svadbi, tako da je mlada bukvalno sama tokom cijele ceremonije.

A kako svadbu uglavnom plaća mladoženjina porodica, porodica mlade ne prisustvuje samom činu vjenčanja, poštujući nove prijatelje, prenosi Daily Mail.

Zanimljivo je i da mladoženja ne smije biti na samoj proslavi, već se sa mladom sastaje tek nakon proslave, daleko od očiju rođaka. Nakon što se susretne sa mladoženjom, mlada dobija mjesto za stolom gdje sjede počasni gosti. Tada joj donose bebu kojem mlada treba da da poklon, kako bi i ona imala dosta djece (po mogućnosti sinova).

Običaj je i da gosti donose razne poklone mladencima. Žene dobijaju uglavnom kućanske aparate i sve što je potrebno jednoj pravoj domaćici. Muškarci na poklon dobijaju ili novac ili ovcu. Tek nakon darivanja, svi bivaju pozvani na raskošnu gozbu. Po završetku gozbe, gosti od mlade traže da im donese vode. Zatim svi imaju pravo da je prokomentarišu m. Bez obzira na sve, mlada i dalje ne smije da progovara, jer se pričljivost u Čečeniji smatra znakom gluposti i neskromnosti.

Trećeg dana svadbe gosti, uz ples i muziku, odvode mladu na rijeku. Tada se u vodu bacaju palačinke od kukuruznog brašna, koje u letu treba da pogode iz puške… Tek treće večeri, čovjek kojeg opunomoći mladin otac, odlazi zajedno sa mladoženjom kod matičara, gdje se sklapa brak. Inače, u Čečeniji je običaj da se momci moraju oženiti do 20. godine, dok djevojke ne bi trebalo da budu starije od 17 ili 18 godina.

Related posts