Cazin: Kuća u kojoj se još uvijek može osjetiti miris minulog doba

Boraveći u Cazinu nismo mogli propustiti prigodu posjetiti kuću o kojoj se priča diljem Unsko-sanske županije, ali i šire. Čujemo da je jedna od rijetkih koja još uvijek čuva svoj prvobitni izgled još iz 1939. godine kada je i građena. Odlučismo je vidjeti.

Napravljena prije 78 godina

Stara bosanska izvorna kuća obitelji Abazović nalazi se nadomak malog pitoresknog grada Cazina u selu Donja Koprivna.

Kad siđemo s glavne ceste na mali kolski put koji vodi prema toj još uvijek lijepoj i dobro očuvanoj kući, ostanemo u trenu bez daha. Osjeti se nešto neobično, nešto što svjedoči o generacijama koje su se tu smjenjivale.

Kuću je izgradio seoski imam Bajram Abazović (Abaz) rođen 1892. god. Rođen u Bužimu, a na obavljanje dužnosti imama dolazi u Donju Koprivnu. Po dolasku u Donju Koprivnu kao mlad imam zapeo je za oko lijepoj djevojci Hafezi iz poznate obitelji Adilagić iz Cazina. Nakon izvjesnog vremena ženi ju. U braku s lijepom Hafezom dobiva sina Asima. Kuću koju smo posjetili počinje graditi u razdoblju od 1937. do 1939. godine. U tom razdoblju useljava se u kuću sa svojom obitelji. Kako to u životu biva, tako i u obitelji Abazović kako je koje dijete odrastalo, tako je odlazilo iz kuće. U kući ostaje sin Sejfulah rođen 1922., nasljeđuje kuću i imanje oko kuće. Ženi se s Fatimom Kržalić te dobiva djecu Esmu, Refika, Hazima, Hilmiju i Raziju. Djeca odrastaju i odlaze za svojim životom, u kući ostaju supružnici Sejfulah i Fatima. Poslije smrti Sejfulaha kuća je napuštena, u smislu da nitko ne živi u njoj, zaključana je, ali mladi naraštaj, odnosno njihova unučad, nastoji koliko-toliko kuću otrgnuti od zaborava. Nastoje sačuvati lijepe uspomene na ovdje provedeno djetinjstvo.

Još uvijek očuvana i lijepa

Zamolili smo jednu od susjeda kod koje se ključ nalazi na čuvanju da nam otvori kuću. Zadivljeni smo ljepotom i očuvanošću kuće. Unutrašnjost kuće je jako prostrana, sastoji se od četiri velike sobe, unutrašnjost je okićena ćilimima, sedžazama, ponjavama, na prozorima su ručni vezovi.

U kući se nalazi stara komoda stara oko 85 godina, par starih bosanskih posuda, ibrika i mnogih vrijednih stvari, kako materijalnih, tako i duhovnih.

U dvorištu kuće još uvijek se može osjetit miris minulog doba, piše Dnevni list.

“Kad malo zastaneš, kao da čuješ glas dobrog čovjeka vlasnika ove kuće Sefulaha, mog voljenog djeda”, kaže nam Esmira Budimlić, koja često posjećuje ovu kuću. Ova poznata krajiška umjetnica baš u ovoj kući često skuplja snagu i inspiraciju za svoja nova umjetnička dijela.

Related posts