Čast i odgovornost: Bosanac Selmir Omić pohađa Kraljevsku vojnu akademiju u Velikoj Britaniji

Kraljevska vojna akademija Sandhurst jedna je od najprestižnijih na svijetu, a Selmir Omić, pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u nju je stigao u januaru 2016. godine nakon što su Oružane snage raspisale konkurs za vojnike.

Sandhurst je kraljevska vojna akademija stara više od 200 godina. Pohađali su je i Winston Churchill, princ Harry te feldmaršal Montgomery. Prije dolaska u akademiju, Omić je za Klix.ba kazao kako je morao proći testove općeg znanja, engleskog jezika i fizičke spreme.

“Nakon toga slijedili su intervjui na bosanskom jeziku s predstavnicima OSBiH te na engleskom jeziku s vojnim atašeom Velike Britanije u BiH. Prije dolaska na Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst mjesec dana sam proveo na akademiji odbrane u Shrivenhamu u Velikoj Britaniji gdje sam usavršavao jezik, učio o osnovama vojne taktike te radio test fizičke spreme”, kazao je Omić.

Akademija novu klasu kadeta prima svaka četiri mjeseca, a iz Bosne i Hercegovine uz njega su još dva kadeta Frano Lauš i Eldin Hrapović. Kadeti koji služe Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst dan počinju u 5:30 sati.

“Nakon buđenja slijedi čišćenje stambenog bloka, doručak je u 6:30, a jutarnja inspekcija sat poslije. Predavanja, tjelesne pripreme, proučavanje vojne taktike, streljana i pripreme za odlazak na vježbe su aktivnosti koje slijede nakon inspekcije, a radno vrijeme nam završava večerom u 19 sati. Nerijerko i poslije večere imamo obaveze koje znaju trajati do kasno u noć”, izjavio je Omić te dodao da pohađanje akademije nosi i veliku odgovornost:

“Ukoliko izlazimo iz akademije, izlazimo samo u civilnom odijelu s kravatom. Zabranjen je odlazak u kafiće ili restorane koji su unutar tri kilometra od akademije, a van akademije je potrebno ponašati se u skladu s vrijednostima i standardima koje ona zahtijeva. Jednostavno, biti kadet na Kraljevskoj vojnoj akademiji nosi veliku odgovornost i van radnog vremena”.

Dolazak u akademiju promijenilo je dosta toga u Omićevom životu. U razgovoru za naš portal pojasnio je da ga je akademija učinila fizički i psihički jačom osobom. Od vojnika pravi vođe koje su spremne i u najgorim uslovima ostati mirni, pribrani, spremni da predvode svoje vojnike.

“Ono što sam do sada naučio ovdje već sam počeo koristiti i van akademije”, dodaje.

Boravak u Velikoj Britaniji za Omića je zanimljiv, a posebno ga je oduševila raznolikost kultura. Slobodne vikende iskoristi da posjeti različite gradove i poznate turističke atrakcije. Nedavni Brexit se uveliko osjeti.

“Mnogi su iznenađeni rezultatima referenduma i s nestrpljenjem očekuju šta će se dogoditi s Velikoj Britaniji u narednih nekoliko godina”, govori Omić.

Za sada nije imao priliku vidjeti nikoga iz Kraljevske porodice, ali iskreno se nada da će se do kraja obuke i to ostvariti.

“Spomenuo bih da sam imao priliku vidjeti kralja Bahreina koji je bio počasni gost na svečanoj paradi prethodne klase. Upoznao sam i princa Jordana koji bi za nekoliko godina trebao postati kralj. Akademija nastoji dovesti poznate ličnosti kao predavače za neka od predavanja te je tako prije nekoliko dana predavanja održao Bear Grylls. Nažalost, ovo predavanje sam propustio jer je naša klasa bila na petodnevnoj vojnoj vježbi”, izjavio je naš sagovornik.

U Velikoj Britaniji Omić ostaje do završetka obuke, odnosno 16. decembra 2016. godine kada će biti održana svečana parada kojom dobivaju početni čin oficira. Nakon obuke, pridružuje se Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, a planovi za budućnost su mu da stekne što više iskustva u vojnoj karijeri te da, ukoliko bude prilike, obavi naredni oficirski kurs u Velikoj Britaniji ili nekoj drugoj državi.

Related posts