Brojni svjetski lideri na sahrani Peresu, među zvaničnicima i Mahmud Abbas

Desetine lidera zemalja svijeta stigli su u Izrael kako bi odali počast Shimonu Peresu, bivšem izraelskom predsjedniku koji je umro u srijedu u 93. godinu.

Kako javlja BBC, sahrana će se obaviti danas u Jerusalemu sa državnim počastima, a provedena je ogromna sigurnosna operacija pripreme, koja je dosad dovela do “preventivnog” hapšenja nekoliko ljudi.

Među gostima je i palestinski lider Mahmud Abbas, koji je u Izraelu prvi put od 2010. godine te predsjednik SAD-a Barack Obama.

Neimenovani palestinski zvaničnik je rekao da Abbas želi poslati snažnu poruku izraelskom društvu da Palestinci žele mir, kao i da cijene napore mirotvorca kakav je Shimon Peres.

Ipak, glasnogovornik Hamasa, palestinske grupe koja kontroliše Gazu, pozvao je Abbasa da odustane od dolaska na sahranu “kriminalca Shimona Peresa”.

Peresova reputacija u regiji je narušena 1996. godine nakon granatiranja Qane u južnom Libanonu, kada je poginulo više od 100 ljudi u UN-ovom skloništu. To se dogodilo kada je Peres bio premijer.

(Faktor.ba, Foto: Twitter)

Related posts