Britanski Caterham i francuski Renault udružili snage: Sportski izazov ipak će ugledati svjetlo dana

Prije pet godina vodeći ljudi britanskog Caterhama i francuskog Renaulta postigli su dogovor o zajedničkom razvoju sportskog modela koji bi kupcima bio ponuđen pod imenima jednog i drugog proizvođača. Tačnije, Renaultov bi nosio oznaku Alpine.

Nakon tri godine zajedničkog rada, partneri su se razišli. Renault je otkupio caterhamov udio u Société des Automobiles Alpine Caterham i nastavio svojim putem. U osnovi, zahvaljujući studiji Alpine Vision, već se zna kako će izgledati njegov samostalni proizvod.

Međutim, nikada se nije doznalo na čemu su britanski i francuski proizvođači zajednički radili, odnosno kako bi izgledao automobil. Sve do danas. Britanski Drive Design, koji je bio zadužen za izradu dizajna vozila, sada je prvi put objavio fotografije. Četverotočkaš je nosio oznaku koncept C120.

Zadatak Drive Designa bio je osmisliti budući Caterhamov automobil koji vizuelno ne nalikuje proizvodnim linijama ni jednog od partnera. Također, morao je imati sportski identitet, odlična aerodinamička svojstva i biti prilagođen za središnje smješteni motor.

Ipak stiže vijest kako nisu odustali od projekta, pa se pretpostavlja kako bi C120, odnosno njegova daljnja iteracija, na kraju mogla stići na tržište.

(Faktor.ba)

Related posts