BOSANSKI PETROVAC: Zapošljavanjem do srednje razvijene općine

Prije rata Bosanski Petrovac, između ostalog, zapošljavao je značajan broj radnika u tektilnoj industriji. Tačnije, oko 500 uglavnom radnica bile su zaposlene u državnoj kompaniji Novitet. Kao što je pznato firma je neslavno prošla u procesu privatizacije. Ipak, sve ukazuje da bi Petrovac mogao ponovno postati grad tekstila, budući da su u završnoj fazi radovi na otvaranju pogona renomirane firma Alma Ras iz Olova.

Naime, bliže se kraju građevinski radovi na uređenju objekta nekadašnje tvornice tekstila Novitet u Bosanskom Petrovcu. Petrovčani sa nestrpljenjem očekuju da se prostor stavi u funkciju jer to znači otvaranje radnih mjesta koja su potrebna ovoj lokalnoj zajednici. Kao što je poznato, dvije vodeće domaće firme u BiH uskoro bi trebala otvoriti vrata svojim kupcima i to savremeni supermarket iz lanca Bingo i tvornica rublja Alma Ras.

Dolazak pomenutih kompanija dio su programa zapošljavanja koji su svakako prioritet kako bi Bosanski Petrovac iz nerazvijenih prešao u srednje razvijene općine. Tradiciju izvrsnosti u proizvodnji tekstila koju je imao nekadašnji Novitet tako bi trebala nastaviti firma Alma Ras, koja je renomirani proizvođač i izvoznik visokokvalitetnih tekstilnih proizvoda sa stotinama radnika koje upošljava u svojim pogonima u Olovu i Visokom.

Fabrika Novitet prije rata je upošljavala više od 500 radnika. Nakon toga, prošla je kroz fazu izuzetno loše privatizacije, kada su tadašnji vlasnici dizali velike kredite, a imovinu firme stavljali pod hipoteku. Kako se krediti nisu vraćali, imovinu je preuzela agencija koja je imovinu prodala kompaniji Bingo i firmi Alma Ras. Puno nade se polaže i u dolazak prijedorskog poduzetnika Arifagića koji bi na farmi u Krnjeuši trebao zaposliti radnike, ali i u budućnosti postao jedan od nosilaca razvoja Petrovca u oblasti poljoprivrede.

rtvusk.ba

Related posts