Bosanski Petrovac: Održana javna rasprava o Nacrtu Zakona o turizmu USK-a

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o turizmu Unsko-sanskog kantona održana je u Vijećnici opštine.
Nacrt ovog Zakona u skupštinsku proceduru uputilo je Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona, usvojila ga je Vlada, a polovinom oktobra svojim Zaključkom Skupština USK-a je zadužila Kantonalno Ministarstvo privrede da u roku od 30 dana od dana usvajanja Nacrta provede javnu raspravu po svim opštinama Kantona.

Učesnicima javne rasprave Nacrt Zakona o turizmu približili su Ante Marjanović, predsjednik Komisije za utvrđivanje Prijedloga Zakona, te Hasan Bajraktarević i Almir Smajić , predstavnici Ministarstva privrede.

Govorilo se o razlozima za donošenje ovog Zakona, a kao jedan od razloga navedeno je da lokalne zajednice nisu imale nadležnost u donošenju odluka i kreiranju politike turizma na svom području, čime opštine nisu bile u mogućnosti da ovu oblast uređuju u skladu sa svojim interesima.

Također, trenutno stanje u oblasti turizma poprilično je neuređeno, a unazad nekoliko godina evidentan je porast broja turista na našem Kantonu. Ukoliko postoji interes lokalnih vlasti Zakon o turizmu predvidio je i osnivanje turističkih zajednica na nivou opštine, čime će lokalne zajednice biti u mogućnosti da samostalno promovišu vlastite turističke potencijale.

Raspravi su pored predstavnika Opštine, Šefa službe za obrt, poduzetništvo, razvoj i poljoprivredu- Nevsada Ramića, Mirele Tešnjak i Ene Širbić, stručnih saradnika pri Službi prisustvovali i vlasnik seoskog domaćinstva „Čardaklije“, predstavnik vlasnika skijališta na Oštrelju i vlasnika nekolicine ugostiteljskih objekata u našoj Opštini.

„Predstavnici organa uprave pokazali su zainteresovanost u ovoj oblasti. Vladala je lijepa, radna i domaćinska atmosfera. Situacija u turizmu je veoma složena, zbog toga smo u procesu donošenja novog Zakona, što će se u narednom periodu desiti, kao i mogućnost osnivanja opštinskih turističkih zajednica“, rekao je Ante Marjanović.

Predstavnici Službe imaju mogućnost da sve prijedloge, pitanja koja danas nisu postavili, i dobili odgovor upute Ministarstvu kroz narednih 15 dana, kako bi i naša Opština učestvovala u samoj izradi i donošenju Zakona.

„Naša Opština ima potencijale koji su samo jednim dijelom iskorišteni. Veliki značaj treba dati razvoju ruralnog turizma, koji pored pozitivnih privrednih i ekonomskih aspekata, može biti i značajan činilac u zaustavljanju nepovoljnih trendova migracija stanovništva i pražnjenja naših sela. Nadam se da će novi zakon o turizmu doprinijeti da se promoviše naš svjež vazduh, planine pogodne za rehabilitacione centre i još mnogo toga”, istakao je Nevsad Ramić, Šef službe.

Jedan od očekivanih efekata od donošenja ovog Zakona se odnosi na suzbijanje i smanjenje sive ekonomije i rada na crno u oblasti turizma, ističe Marjanović.

Related posts