Bosanski Petrovac: Na Prkosima svečano otkriven spomenik Mariji Bursać

U sklopu „Prkoškog zbora i višeboja“, koji se organizuje već osmu godinu u posljednjoj nedjelji jula, 31.7., upriličena je svečanost prilikom otkrivanja spomenika Mariji Bursać.

Program, kome su prisustvovali predstavnici SUBNOR-a iz Drvara, institucija kulture, privrede, Prkoščana, sadašnjih i bivših mještana, načelnik Opštine Bosanski Petrovac, vodio je predsjednik organizacionog odbora.

Spomenik prvoj ženi Narodnom heroju podigla je grupa bivših mještana sela Prkosi, koje se nalazi na tromeđi između Bosanskog Petrovca, Bihaća i Drvara. Na visoravni Krmaruša, gdje je 1943. godine ranjena Marija Bursać, nakon čega je i preminula prkosno se uzdigao spomenik u njenu čast.

„Prošle su već 73 godine otkako je Marija stradala i uspomena na nju je izblijedila, iako je naše selo poznato po njenom stradanju. Nas nekoliko, iz ljubavi prema rodnom kraju, došlo je na ideju da napravimo spomenik i oživimo sjećanje na tu hrabru ženu“- kaže jedan od pokretača ideje Branko Obradović.

U svom govoru načelnik Zlatko Hujić je istakao da je Opština Bosanski Petrovac uvijek podržavala ovakve ideje i njihovu realizaciju, i da to namjerava praktikovati i ubuduće.

„Bosanski Petrovac je kolijevka antifašizma, trudimo se na sve moguće načine tu borbu voditi i danas, a svjedok tome je i skoro održana manifestacija povodom 27. jula- Dana ustanka protiv fašizma. Spomenik Mariji Bursać, koja je simbol hrabrosti utkane u žilama svih naših majki na ovom terenu, još je jedan pokazatelj da smo na pravom putu.“

O antifašističkoj borbi na našem području doprinose mnoge činjenice. Naime, poznato je da je antifašistička fronta žena (AFŽ), osnovana 6.12.1942. u Bosanskom Petrovcu. Na izvanredan način pridonijela je borbi protiv fašizma, opštoj ravnopravnosti žena, ali i slobodi i emancipacipaciji jugoslovenskog društva u cjelini. One su bile heroine pred kojima je neprijatelj strepio.Tako je Bosanski Petrovac poslije Drugog svjetskog rata imao 23 narodna heroja, što je najveći broj u odnosu na broj stanovnika neke opštine u Jugoslaviji.

Nakon obraćanja organizatora, domaćina sela, Marijinog brata Milana, Prkosima su odjekivali stihovi pjesme „Marija na Prkosima“ Branka Ćopića koje je posvetio Mariji, a koje su izveli učenici iz Donjeg Dubovika „..Sad vidim Prkose, brdo vjetrometno, njihovo gnijezdo u našem kraju i vidim Mariju na položaju…“ Tim riječima završen je svečani dio, dok je narodni zbor uz nadmetanje u tradicionalnim igrama nastavljen do kasno u noć.

Marija Bursać- Narodni heroj (2.8.1920. – 23.9.1943.)

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe i prva žena narodni heroj Jugoslavije, simbol hrabrosti i odanosti NOB-u i Narodnoj revoluciji u Jugoslaviji. Rođena je 2. avgusta 1920. godine u selu Kamenica kod Drvara, kao najstarije od petoro djece Nikole i Joke Bursać. Nije išla u školu, već je djetinjstvo provela u selu, obavljajući kućne i poljske poslove. Poslije oslobođenja Drvara 27. jula 1941. godine sa bratom Duškom se uključila u Narodnooslobodilački pokret. Od jula 1942. godine u sastavu je Omladinske radne čete, kasnije Prve omladinske radne brigade, gdje kao pozadinski radnik, prikuplja usjeve za partizanske jedinice. Tada je naučila da čita i piše. U februaru 1943. godine stupa u 10. Krajišku brigadu, gdje je bolničarka i bombaš 3. Bataljona. Sredinom 1943. godine preležela tifus. 17/18. Septembra 1943. godine učestvuje u teškim borbama sa njemačkim i ustaškim snagama u selu Prkosi, gdje je i ranjena, drugovi su je nosili 40 km na nosilima, međutim, Marija je tad izgubila život.

15. oktobra 1943. godine Vrhovni štab NOVJ je proglašava za Narodnog heroja. To je, inače, bilo prvo proglašenje žene za Narodnog heroja. Ime Marije Bursać nosile su i nose mnoge škole, ulice i ustanove.

Related posts