Bosanski Petrovac: “Kotlićijada” na Marinom Mostu

Tradicionalna „Kotlićijada“, u Smoljani, na poznatom izletištu Marin Most, u prisustvu brojnih gostiju, ljubitelja ukusnog zalogaja održana je u nedjelju, 7. avgusta.

Naime, riječ je o gastronomskoj manifestaciji koja ima dugu tradiciju, a u Smoljani se održava već drugu godinu zaredom. Trofej za najbolji lovački kotlić nosi ime po pokojnom Milkanu Mrđi, zvanom Čičica, koji je bio dugogodišnji ugostitelj i lovac i jedan od pionira u pravljenju dobrog lovačkog kotlića u našem kraju. Njegov recept i kulinarsko umjeće su ostali reper i današnjim generacijama i zato sa pravom ovaj događaj nosi njegovo ime. Manifestacija je takmičarskog karaktera, prijavilo se osam ekipa, koje su imale zadatak da dosegnu bar dijelić ukusa Milkanove čorbe.

Ove godine, na toj smotri dobrog lovačkog zalogaja, i još boljeg druženja i zabave, prema ocjenama žirija, prvo mjesto je osvojila ekipa „Salzburg“, kapitena Gorana Mrđe, drugo mjesto ekipa „Rokstedi“, kapitena Borislava Marjanovića, dok je treće mjesto osvojila ekipa „Lovci“, kapitena Dalibora Marjanovića.

Bodovanje se vršilo tako što su svi kapiteni ekipa ocjenjivali svaki kotlić, ne znajući čiji je koji, pa je potom petočlani sastav komisije sabrao bodove i tako proglasio najboljeg među najboljima, a vrednovao se ukus, gustina, boja i miris lovačke čorbe.

Raznolikost opojnih mirisa i ukusa, i nadaleko poznate šljivovice bili su više nego dovoljan razlog za nezaboravnu zabavu. Nakon proglašenja najboljih, i uručenja pehara, zahvalnica učesnicima i donatorima koji

su doprinijeli organizaciji, a među kojima je i Opština Bosanski Petrovac, slavlje je nastavljeno uz najbolje pripremljene kotliće.

Cilj ovakve i sličnih manifestacija je plemenit, a ogleda se u promociji seoskog turizma, rastu kvaliteta života lokalnog stanovništva, očuvanju prirodnog nasljeđa, te očuvanju lokalnog identiteta u uslovima globalizacije.

Related posts