Bosanske ljepotice koje osvajaju Indiju i Bollywood

Bollywood je indijski pandan Hollywoodu, odnosno filmska industrija na hindu jeziku koja je najveća na svijetu po broju proizvedenih filmova godišnje.

Bollywood u međuvremenu označava sve indijske filmove, od kojih se većina proizvede u Mumbaiju. Interesantno, Bollywood je termin koji Indijci uopće ne koriste, nego koriste sopstveni termin Hindi Cinema.

Bollywood je davno prešao granice Indije. Obzirom da proizvednu više od 800 filmova, dobar dio njih, onih najkvalitetnijih pređe granice Indije, Azije općenito, a strahovitu popularnost uživa i na teritoriji BiH.

Najviše je to zbog indijskih TV serija, međutim – tu i tamo se ‘podvali’ neki film koji generalno ima dosta drugačiji koncept nego li TV serije.

Historija Bollywooda počinje 1913. godine, a na fonu podatka koji smo rekli, da je prešao već granice same Indije – sa sigurnošću možemo tvrditi da svi glumci iz indijskih TV serija i filmova nisu čistokrvni Indijci.

Tamo naime možete pronaći mnogo djevojaka koje potiču sa Balkana, koje su svojim izgledom i glumom zaludile milione Indijaca i Indijki.

Mi smo pronašli dvije, Dijanu Dejanović i Leilu Bečić koje su se u protekle dvije godine pojavile u nekolicini filmova koji su bili jako popularni u ovoj zemlji.

Dijana Dejanović je top-model iz BiH, a prije Indije radila je u Evropi. Rođena je 1983. godine u Banjaluci, a prije karijere na velikom platnu uspješno je nosila kreacije nekoliko velikih svjetskih brendova.

Kinematografski debi imala je 2013. godine, na filmu Jole Jongole. Riječ je o indijskom filmu na Bengali jeziku sci-fi žanra.

Dvije godine poslije, tačnije 2015. godine, krimi triler iz Indije pod nazivom Main aur Charles bio je veliki hit.

Druga je Leila Bečić, čiji su roditelji porijeklom iz BiH, ali je ona rođena u Švicarskoj. Karijeru je počela da gradi kao model, ali je u međuvremenu okušala sreću u Bollywoodu.
Izvor: Screenshot

Interesantno je i to da njih dvije nisu jedine sa Balkana koje svojim stasom i glumom osvajaju Indiju. Sa njima je Nataša Stanković, srbijanska manekenka, plesačica, ali i glumica u Bollywoodu.

Tu je i Jelena Jakovljević, kraljica ljepote, dizajnerka iz Srbije, Nevena Krstić iz Srbije, te Nikolina Nikoleski i Daria Farkaš, obje rođene u Hrvatskoj.

Također, ne smijemo zanemariti činjenicu da je upravo Bollywood bio odskočna daska Devu Patelu i Pryanki Chopri, koji su iz Bollywooda završili na A listi najtraženijih glumaca u Hollywoodu. Ko zna šta čeka bh. imena u ovoj industriji u budućnosti.

Related posts