Bosanska Krupa bilježi stalni rast svih ekonomskih pokazatelja

Svojevremeno jedna od najnerazvijenijih općina u Federaciji, Bosanska Krupa u posljednjih 5 godina bilježi stalni rast svih ekonomskih pokazatelja. Rezultat je to povećanog interesa stranih ulagača. Naime, tamo prve dozvole za rad mogu dobiti već za 3 dana, najduže za 30, a samo ukoliko su potrebne i dozvole viših nivoa vlasti – rok da dobiju svu dokumentaciju ne prelazi 2 mjeseca.

Sve je krenulo nabolje nakon što je 2011. Općina Bosanska Krupa, zajedno s IFC-om, članicom Svjetske banke, ušla u Projekt regulacijske reforme.

«Tim projektom smanjili smo investitorima rokove, cijenu koštanja izdavanja rješenja, odobrenja i ostalih akata Općine Bosanaka Krupa izdaje. Nakon tog smo ušli u projekt izgradnje Poslovne zone Pilana», objašnjava načelnik Armin Halitović.

A u Poslovnoj zoni Pilana od ranije su svoje pogone imali talijanski proizvođači kabina za teška motorna vozila, inače, uspješna privatizacijska priča:

Danas zapošljavaju oko 200 radnika, od ukupno 300 koliko ih je stalno zaposleno u Poslovnoj zoni Pilana. S obzirom na zainteresiranost novih ulagača, uskoro bi se i ta brojka trebala povećati.

Halitović navodi da je u posljednje 4 godine broj zaposlenih u Bosanskoj Krupi povećan za oko 500, što je oko 17 posto.

Prosječna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda je oko 2,5 posto, a prihoda od industrijske proizvodnje oko 15 posto. Zbog povećanog interesa ulagača organiziraju obuku za stručna zanimanja u metalnoj i drvnoj industriji. A nastavljaju i reformu javne uprave.

/federalna.ba

Related posts