Borci iz Goražda i Konjica boravili u posjeti gradu na Uni

Na inicijativu Adnana Badnjevića iz Bihaća u gradu na Uni boravili su članovi Patriotskog pokrerta Goražda i Udruženja maloljetnih dobrovoljaca Konjica. Goraždani i Konjičani su obišli šehidska spomen obilježja i neka od linija razgraničenja iz proteklog rata.

– Kada su mnogi borci Armije RBiH zaboravljeni i na neki način se smatraju odbačenim došao sam na ideju da krenemo sa realizacijom nekog skromnog projekta druženje po gradovima BiH. Cilj je organizirati druženje i uživo slušati priče iz ratnog perioda, jer sve što se ne zapiše i ne prepriča bojim se da će otići u zaborav. Mi kao Bosanski narod koji je iz ničeg napravio nešto u periodu 92-95 imamo pravo da prenosimo generacijama koje dolaze sve ono što se dešavalo u BiH i da im sa ponosom možemo reći da smo mi pobjedili i donijeli slobodu, kazao je organizator Adnan Badnjević.

Goste je posjetio i ratni komadant 502. viteške brigade, Hamdija Abdić Tigar istaknuvši važnost ovakvih posjeta koje za cilj imaju očuvanje istine o odbrambeno-oslobodilačkoj borbi na području Bosne i Hercegovine.

Osim u Bihaću, članovi ovih boračkih udruženja boravili su i u viteškom Bužimu, posjetivši mjesto pogibije ratnog komadanta 505. viteške brigade, Izata Nanića.

Udruženja su najavila ponovni dolazak i iduće godine, a organizator se nada da će osim njih u Bihać doći i drugaboračka udruženjaproistekla iz proteklog rata u našoj zemlji.

Related posts