BORBA ZA PRAVA RVI: Cazinjanin, Mehmed Kapić Dan nezavisnosti “proslavlja” protestom na korzu u Bihaću

Cazinjanin Mehmed Kapić, ratni vojni invalid, Dan nezavisnosti dočekao je mirnim protestom, na korzu u Bihaću, boreći se za svoja prava.

O njegovoj životnoj priči saznali smo putem Facebook profila studenta, Belmina, koji nije mogao proći pored Mehmeda a da ga ne upita zašto tu stoji, zašto se bori i može li mu on kako pomoći?

Naime, kako je u razgovoru saznao, Mehmed je ratni vojni invalid kojem je invalidnost procijenjena na 50% iako je njegova stvarna invalidnost mnogo veća. Za procijenjenih 50% Mehmed ima 50 KM mjesečnih primanja, što mu nikako nije dovoljno za život jer uz svoju invalidnost nije u mogućnosti zarađivati.

Mehmed je, s transparentom u rukama, na ulicama Bihaća već drugi dan. Bori se. Bori se, kaže, za svoja prava, za ono što mu pripada kao demobilisanom borcu A RBiH i ratnom vojnom invalidu koji je svoje zdravlje dao za odbranu domovine. Njegovim mirnim protestom cilj mu je ukazati na nekompetentnost ljekarske komisije za procjenu invalidnosti.

Danas, kada proslavljamo Dan nezavisnosti jedne i jednine Bosne i Hercegovine, suočeni smo činjenicom da pišemo o surovoj realnosti Cazinjana Mehmeda. No, ovakvih i sličnih slučajeva je mnogo. Mnogo je naših najmilijih, očeva i braće koji su u najtežim trenucima stali u prve redove odbrane Bosne i Hercegovine a danas nemaju adekvatnu podršku i brigu države.

Podijelite Mehmedovu priču, kako bi došla do ušiju i očiju mase ljudi pa i onih odgovornih za neadekvatno vođenje brige o ugroženoj populaciji našeg društva.

1. mart je i naš sugrađanin je naš današnji heroj. Neka se čuje priča o heroju!

(Cazin.NET)

Related posts