Bolest prljavih ruku: Koksaki virus napada dojenčad, predškolsku i školsku djecu

Izvor infekcije je čovjek, a virus se najčešće unosi hranom i vodom. Blaži oblik bolesti je tzv. Herpangina, a manifestira se naglim porastom temperature, te bolovima u udovima, sluznici usta, ždrijela i nepca, na kojima se pojavljuju plikovi.

Piše: Dr. med. Alisa Karahodžić

Koksaki virus (Coxsackie) spada u porodicu enterovirusa građenih od samo jedne RNK-a (Ribonukleinske kiseline). Čudno ime dolazi od istoimenog malog mjesta u Americi gdje je prvi put i otkriven.

Postoje dvije vrste virusa – tip A i B. Tip A uzrokuje blaža i akutna oboljenja najčešće kod djece, dok tip B napada srčani mišić, perikard-srčanu vreću te moždane ovojnice, izazivajući meningitis (upalu).

Visoko zarazan

Najčešće se javlja tokom ljetnih mjeseci i u jesen, a napada djecu predškolskog i školskog uzrasta te dojenčad. Virus se unosi hranom i vodom. Dokazano je kako je to bolest prljavih ruku, jer je put prenošenja najčešće takav. U medicini to se zove fekalno-oralni put prijenosa.

Izvor infekcije je čovjek. Put prijenosa može biti i pljuvačno, odnosno kapljično, korištenjem istog pribora za jelo ili čaše. Virus prenose i insekti kojih je u ljeto puno, posebno muha.

Od trenutka dolaska u kontakt sa virusom, do prvih simptoma, može proći od osam dana do čak tri sedmice, ovisno o imunološkom statusu osobe.

U kolektivima poput vrtića i škola, može poprimiti epidemijske razmjere jer je visoko zarazna bolest.
Blaži oblik bolesti je tzv. Herpangina koja se manifestira naglim porastom tjelesne temperature (temperatura dostiže vrijednosti i do 40 stepeni), bolovi u udovima, sluznici usta, ždrijela i nepca, na kojima se često pojavljuju plikovi. Osip uzrokovan virusom javlja se po stopalima i dlanovima, ali može nastati i po prsima te oko usta. Popularno se zove „bolest usta, ruku i stopala“. Oboljenje traje od tri-četiri do sedam dana.

Liječenje je simptomatsko: nadoknada tečnosti, snižavanje tjelesne temperature, a najvažnije je djecu zaštititi od dehidracije. Naravno, u slučaju pojave simptoma obavezno se javite ljekaru koji će odluči o vrsti i dužini liječenja, jer neliječene forme mogu dovesti do komplikacija na srcu i moždanim ovojnicama.

Izbjegavati vrućine

Teži oblici oboljenja, uzrokovani Koksaki virusom, na svu sreću su rijetki. Oko 95 posto osoba uopće i ne zna da su se zarazili virusom, pa se simptomi infekcije javljaju samo kod onih sa slabijim imunitetom, a to su najčešće djeca. Virusu su podložni i odrasli na putovanjima.

Kod viroza generalno, pa i kod Koksaki virusa, najvažnija prevencija je dobrom higijenom cijelog tijela, posebno ruku nakon korištenja toaleta. Običan sapun i voda su sasvim dovoljni.

Važno je i pažljivo prati voće i povrće i izbjegavati izlaganje suncu u najtoplijim dijelovima dana, jer virusi tada „ožive“. Također, treba se čuvati bliskog kontakta sa zaraženim osobama.

Vrijeme enteroviroza

U ljetnim mjesecima povećan je broj djece u domovima zdravlja sa simptomima enteroviroza. Najčešće su to dojenčad, te mališani predškolske dobi – do pet godina života.

Treba znati kako je za sve viroze, ali i bakterijske infekcije, najvažnija prevencija, a ona je s higijenom na prvom mjestu. Važno je prati ruke prije jela i nakon boravka u toaletu, posebno u onim na plažama i u kafićima.

Obavezno je i često pranje igrački, jer ih mališani stavljaju u usta.

Jedite sladoled, izbjegavajte citruse

Liječenje zaraženog je simptomatsko, a trajanje infekcije ovisi isključivo o otpornosti organizma djeteta. Pedijatar će preporučiti terapiju, a evo šta vi sami kod kuće možete uraditi kako biste olakšali simptome:

1. Jedite sladoled ili pijte hladna pića.

2. Toplom slanom vodom ispirajte sluznicu usta i ždrijela više puta dnevno.

3. Izbjegavajte citruse i limunadu, jer će izazvati još veći bol u ždrijelu.

4. Nemojte piti gazirana pića i jesti slanu i začinjenu hranu.

Trajni imunitet

Nakon što dijete jednom preboli infekciju, uzrokovanu Koksaki virusom, teško da će tokom života dobiti reinfekciju, jer tijelo stvori trajni imunitet, slično kao na virus malih boginja.

Related posts