Blizu milijardu turista putovalo svijetom od januara do septembra 2016. godine

Turističke destinacije širom svijeta od januara do kraja septembra ove godine posjetilo je 956 miliona stranih gostiju, što je za 34 miliona ljudi ili za četiri posto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Svjetskog turističkog barometra Svjetske turističke organizacije (UNWTO).

Tražnja na svjetskom turističkom tržištu je ostala snažna u prvih devet mjeseci 2016. godine, mada raste nešto umjerenijim tempom.

Nakon snažnog početka godine, rast je usporio u drugom tromjesečju da bi se ponovo podigao u trećem kvartalu ove godine. Dok većina destinacija prijavljuje ohrabrujuće rezultate, drugi se i dalje bore s posljedicama negativnih dešavanja, bilo u svojoj zemlji ili u regionu.

“Turizam je jedan od najotpornijih i najbrže rastućih privrednih sektora, ali je također vrlo osjetljiv na rizike, kako one stvarne, tako i na percipirane. Zbog toga, sektor mora nastaviti raditi zajedno s vladama i zainteresiranim stranama kako bi se smanjili rizici, efektivno reagiralo i gradilo povjerenje među putnicima”, izjavio je generalni sekretar UNWTO Taleb Rifai.

“Nema odredišta imunog na rizike. Potrebno je povećati saradnju u rješavanju tih globalnih prijetnji, onih koje se odnose na sigurnost i zaštitu. Potrebno je da turizam postane sastavni dio planiranja u slučajevima hitnih intervencija”, upozorio je on.

Kada je riječ o regionalnim turističkim pokazateljima, najveći rast u svijetu je zabilježio Azijsko-pacifički region, gdje je broj dolazaka stranih turista porastao devet posto do kraja septembra. Mnoge destinacije iz tog regiona saopćile su o dvocifrenom rastu, a najveći su prijavile Republika Koreja (34 posto), Vijetnam (36), Japan (24) i Shri Lanka (15 posto).

U Evropi su dolasci međunarodnih turista povećani za dva posto u periodu od januara do septembra, uz solidan rast u većini destinacija. Ipak, dvocifreni rast vodećih destinacija poput Španije, Mađarske, Portugala i Irske neutralirali su slabi rezultati u Francuskoj.

Related posts