Blagaj – mjesto očaravajuće prirode

Blagaj je oduvijek bio mjesto u koje se dolazilo zbog njegove ljepote, očaravajuće prirode i historije koja je osjetna u svakom trenutku. Neponovljivi ambijent Vrela Bune, mira derviške tekije i svježine rijeke Bune čine ga posebnim.

Izvorište Bune je jedno od najvećih i zasigurno najljepših u Evropi. Ovo je jedan od najfinijih primjera podzemne vode krševitih predjela. Voda izbija ispod litice duge 200 metara i svojom količinom samostalno formira rijeku Bunu.

To što je danas Blagaj turistički centar Hercegovine, doprinosi i činjenica da u Blagaju ima 11 spomenika od nacionalne vrijednosti, koji su atraktivni i turisti ih rado posjećuju. U njih spadaju Stari grad iznad Blagaja, zatim atraktivna, smještena pored vode Velagićevina, kao i džamija Sulejmana veličanstvenog, te Karadžozbegov most.

Kompleks starih kuća u Velagićevini predstavlja pravi primjer kako se nekad živjelo i vrijeme provodilo u blagajskim kućama i avlijama. U Blagaj se dolazi i radi neponovljivog ukusa blagajske pastrmke iz rijeke Bune.

Prema predaji, tekiju na vrelu Bune osnovali su derviši bektašijskog reda u XVl vijeku. Poznato je da je tekija tekija postojala već sredinom XVII vijeka, o tome svjedoči i Evlija Čelebija koji je zailježio da je mostarski muftija Zijaudin Ahmed-ibn Mustafa uz izvor Bune dao sagraditi tekiju helvetijskog reda u ”kojoj derviši vode prijateljske razgovore i naučne diskusije”.

Sredinom XIX vijeka obnavlja je Omer-paša Latas, i od tada pripada kaderijskom redu. Danas je tekija u posjedu nakšibendija. Orijentalna bosanska arhitektura, između ostalog, plijeni i svojim svjetlijim dvojnicima koji se ogledaju na mirnim vodenim površinama.

Tekija je otvorena za posjetioce tokom cijele godine, a u prelijepom vrtu koji gleda na izvor Bune možete popiti osvježavajuće piće, tursku kafu ili čaj.

(Faktor.ba)

Related posts