Bilo jednom u Jugoslaviji: Svadba o kojoj je brujala cijela zemlja

Septembar 1980: Kad je u “Dva jarca”, djelu velebnog mostarskog hotela “Ruža”, matičar Jelena Zurovac upitala mladence Svetlanu Kitić (21) i Blaža Sliškovića (22) uzimaju li jedno drugo za supruga odnosno suprugu i kad su im, pošto su oduševljeno rekli “da”, pročitane “bračne zapovijedi”, jedna velika sportska ljubav okrunjena je brakom.

Tako su Svetlana, sad već Slišković i Blaž demantovali sve one koji su u njihovoj vezi svojevremeno vidjeli samo mladenačku ludost, pa i neozbiljnost koja ozbiljno prijeti da ugrozi dvije sportske karijere.

Veselje, koje je počelo odmah poslije službenog dijela trajalo je do u cik zore, a bilo je, prema jednodušnoj ocjeni, neviđeno u Mostaru.
Neki su brže-bolje izračunali da je sve koštalo više od 50 starih miliona, a pouzdano se može reći da je bilo oko 500 uzvanika: od “viđenijih” ljudi do radnika na stadionu Veleža.
Prirodno, najviše je bilo Svetlaninih i Blažovih vršnjaka, prijateljica i prijatelja iz djetinjstva i, svakako, sportista.

Tako je i čast da budu kumovi pripala budućoj klupskoj kolegici Svetlane Slišković Jasni Merdan i kapetanu “rođenih” Enveru Mariću.

Jasna, doduše, nije mogla dugo ostati jer je morala na voz, pa na prvenstvenu utakmicu u Beograd.

Samo, nisu dugo izdržali u “ozbiljnoj” odjeći, pa su se brzo vratili jednom od obilježja svoje generacije: farmerkama, majicama i patikama. Malo iznenađenje za prisutne bilo je to što su se pojavili obučeni potpuno isto.

Poslije sportske “svadbe godine”, kako su mnogi nazvali ovo vjenčanje, mladenci će živjeti u Blažovoj porodičnoj kući.

Tako su mediji u Jugoslaviji pisali o svadbi koja je zainteresovala cijelu zemlju. A kako je brak Svetlane i Blaža okončao to, također, zna cijela Jugoslavija.

Related posts